Creditul acordat firmelor si populatiei si-a incetinit ritmul in aprilie. BNR prognozeaza o crestere a creditului neguvernamental in 2006 de doar 30%. Bancherii au cu totul alta parere.
Banca Nationala a dat ieri publicitatii datele privind evolutia creditului neguvernamental. Creditul acordat firmelor si populatiei a consemnat la finele lunii aprilie un sold de 68,124 de miliarde de lei, in crestere nominala cu 51,6% fata de valoarea din aprilie 2005.
Crestere puternica la finantarile in lei

Masurile BNR de limitare a creditului in valuta, cresterea rezervelor minime in valuta de la 35% la 40% din resursele atrase de banci in devize straine si limita pentru creditele in valuta acordate de banci de maximum 300% din capitalurile proprii, au dat rezultate. In sensul ca bancile au fost nevoite sa treaca la creditarea in moneda nationala. Astfel, creditul in lei, in special cel pentru populatie, a fost principalul factor de crestere, cu un ritm anual de 95,7%, la 35,072 miliarde de lei.

Finantarile in lei pentru populatie au crescut cu 121,9% fata de aprilie 2005, la 15,552 miliarde de lei, iar cele pentru firme au avansat cu 78,9%, la 19,520 miliarde de lei. Finantarile in valuta exprimate in lei au crescut cu 22,3% comparativ cu soldul de la finele lunii aprilie 2005, la 33,052 miliarde de lei. Creditele pentru populatie au insumat 10,01 miliarde de lei, in urcare cu 47,3%, iar cele pentru firme au totalizat 23,042 miliarde de lei, in crestere cu 13,9%.

Prognoze total diferite

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a afirmat ieri la seminarul Creditul de consum - Cit ii tin buzunarele pe romani sa consume pe credit, organizat de Ziarul Financiar, ca BNR isi mentine prognoza de crestere cu 30% a creditului neguvernamental in 2006. Aceasta in pofida evidentei ca, pina in prezent, acesta a crescut deja cu 51,6%. Potrivit lui Georgescu, in primul trimestru al acestui an, creditele ipotecare au consemnat o crestere de numai 1%, dar trebuie avut in vedere faptul ca evolutia din primele luni ale anului este ciclic mai modesta. Astfel, soldul creditelor ipotecare a avansat, anul trecut, cu 45%, desi in primele trei luni a avut chiar un usor recul. Pe de alta parte, imprumuturile pentru consum au continuat sa creasca intr-un ritm alert, soldul de la finele lunii martie depasind cu 45% nivelul din decembrie 2005.

Bancile comerciale au prognoze total diferite. Avind in vedere ce s-a intimplat in primul trimestru, limita de 30% va fi depasita. Noi consideram acest lucru pozitiv. Probabil ca banca centrala nu-l va considera asa si va incerca sa-l restrictioneze. In final va cistiga consumatorul care ani de zile nu a putut cumpara in rate, a spus la acelasi seminar Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Mai multe fabrici din zona Arad se inchid sau se muta in Ungaria