HSBC, Pictet & Cie, UBS, Vontobel sau Credit Suisse reprezinta tot atatea posibilitati pentru romanii äcu baniô de a le face pierduta urma intr-un cont din Elvetia, Cipru sau alt paradis fiscal; dar si de a investi sanatos, intr-o tara occidentala, intr-un portofoliu de instrumente cu venit fix si actiuni recomandat de specialistii bancii respective. Asta, pentru ca änu e bine sa tii toate ouale in acelasi cosô s-a dovedit un dicton demn de urmat intr-o piata romaneasca marcata de volatilitate.

Motivul pentru care un roman äcu baniô ar dori sa deschida un cont de investitii in occident este dat de lipsa de pe piata romaneasca a actiunilor, obligatiunilor sau a altor titluri internationale. Romanii pot deschide si simple conturi curente sau cu posibilitate de creditare in strainatate, insa comisioanele sunt prohibitive pentru cei care doresc sa depuna sume mici de bani, sub 10.000 de euro. Singura optiune äinteligentaô ramane deschiderea unui cont de investitii cu servicii atasate, inclusiv cont curent.

Spre deosebire de administratorii de active din Romania, unde abia au aparut primele fonduri mutuale bazate pe active europene, managerii bancilor internationale au o viziune clara, un äochi formatô asupra investitiilor in active internationale, asigura un äspreadô (o impartire intre diverse instrumente) al riscului mai larg si un profit sigur, direct proportional cu gradul de risc ales de catre client.

Prin bancile autohtone

In general, romanii care vor sa deschida conturi äafaraô au nevoie de o recomandare din partea unei banci din Romania, pentru a asigura bancile straine ca banii nu provin din activitati ilicite, spune Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank. äMergi la banca romaneasca, ea face toate formele, insa pana la urma tot trebuie sa ajungi la filiala din strainatate, cu toata recomandarea bancii romanesti, intrucat bancherul strain tot vrea sa te vadaô, afirma consultantul financiar Bogdan Baltazar, fost presedinte al BRD SocGen.

äBanca din Romania poate ajuta clientul, bineinteles, in limitele legii, sa deschida un cont in strainatate. Raiffeisen poate ajuta clientii care vor sa aiba cont tot la Raiffeisen, de pilda in Austria, nu insa si in Elvetiaô, spune Van Groningen. Comisioanele sunt negociabile in functie de sumele depuse sau investite, si exista tarife fixe doar pentru conturi active, din care se tranzactioneaza frecvent, explica Van Groningen. äSunt servicii in dezvoltare in Romania, care are o piata aflata la inceput. In Olanda, de pilda, am un cont la o banca unde nu am fost niciodata. Serviciile de consultanta in investitii vor avea un risc tot mai redus in viitor, si vor reveni tot mai mult in sarcina unor specialistiô, afirma presedintele Raiffeisen.

Bancile vor ca potentialul client sa se deplaseze la sediul din tara respectiva, pentru a deschide un cont. Exista insa si bancheri care vin la domiciliul clientului. äCalatoresc destul de mult in Europa Centrala, pentru a intalni clientii. In mod evident, preferam sa ne intalnim cu clientii nostri la birourile din Elvetia, din motive de confidentialitate. Voi veni si in Romania luna aceastaô, spune reprezentantul unei banci elvetiene.

Costuri si comisioane pentru investitii

In cazul Credit Suisse, limita minima recomandata de investitii este de 250.000 CHF (162.000 euro), pentru a fi evitat un comision anual de 240 CHF (154 euro). äIn ultimii ani mediul de reglementare al tranzactiilor bancare transfrontaliere (cross-border) a devenit mai strict, in unele tari europene, inclusiv Elvetia, conducand la o crestere a costurilor pentru banca. Prin urmare, exista obligatii marite aferente proceselor birocratice (de due-dilligence) pentru administrarea conturilorô, sustine Michel Carcassonne, vicepresedinte al directiei de management al relatiilor cu clientii pentru Europa Centrala si de Est al Credit Suisse. äDe aceea, pentru a continua sa oferim servicii croite dupa necesitatile clientilor, am decis sa adaptam structura comisioanelor in functie de marimea portofoliului clientilorô, spune Carcassonne.

äDesi nu am stabilit inca o limita de depozit necesara pentru a deschide un cont, experienta a demonstrat ca un volum minim egal cu contravaloarea a 1 milion de CHF (750.000 de euro) este necesar pentru a beneficia de un nivel suficient de diversificare a portofoliului de investitiiô, spune Jean-Luc Brugger de la departamentul de Private Banking al Pictet Bankers din Lausanne, Elvetia. äCelelalte comisioane depind de felul investitiei ceruteô, spune Carcassonne. Alte sucursale ale Pictet au inaintat suma minima recomandata de investitii de 1 milion de USD. äSub aceasta suma putem asigura o gama larga de investitii prin fonduri mutuale cu o divizare buna a riscului (spread) si un management profesionistô, spun reprezentantii Pictet.

Contul curent offshore

Bancile straine nu ofera doar servicii simple de depozitare clientilor straini, ci si alte servicii diversificate: Internet Banking, plati, creditare de tip ädescoperit de contô (overdraft pe card de debit), sau prin carduri de credit etc. Clientul poate vedea oricand ce bani are in cont sau unde au fost investiti, online.

In cazul HSBC, conturile curente pot fi deschise in lire sterline, dolari sau euro. Informatiile despre cont sunt obtinute 24 de ore din 24 prin telefon sau Internet. Sunt emise carduri sau cecuri acceptate international in cele trei valute, iar transferurile internationale de bani au loc prin Internet Banking, la tarife reduse (acest serviciu este accesibil persoanelor fizice si in cadrul unor banci din Romania). Nu exista comision de deschidere de cont, insa sumele minime ce trebuie depuse sunt de 10.000 de euro sau dolari ori 5.000 de lire sterline. La cerere poate fi accesat si un credit äoverdraftô.

äDesi nu exista comision pentru deschiderea contului offshore, trebuie mentinuta in cont o suma minima echivalenta cu 5.000 de lire sterline pentru a evita un comision lunar echivalent cu 15 lire sterline perceput conturilor mai miciô, se arata pe site-ul HSBC.

Un credit ädescoperit de contô mai mic de 5.000 de lire, euro sau dolari se taxeaza cu 1,25%, minimum 25 de lire sterline, iar un overdraft mai mare decat suma specificata, cu 1,5%. Daca se depaseste valoarea creditului acordat, este perceputa o taxa de 27,5 lire sau 55 euro sau dolari, lunar. Clientii mari din randul investitorilor (din clasa äpremiumô) pot cere insa credite egale cu 10.000 de lire sterline fara comisioane. Pentru depozitele la termen retrase inaintea scadentei se percepe o taxa egala cu 250 de lire sterline, plus costurile aferente pe care banca le suporta pentru a finanta retragerile efectuate inainte de scadenta (dobanzile interbancare internationale).

Retragerile trebuie anuntate si planificate, altfel clientul trebuie sa plateasca dobanda aferenta contului la o luna sau trei luni. In plus, HSBC percepe o multime de comisioane ce variaza intre 10 si 35 de lire in medie pentru fiecare operatiune. Platile in interiorul bancii se efectueaza, de pilda, gratis, insa transferul unor sume in strainatate se taxeaza cu 35 de lire.

Nu exista date centralizaten

Liberalizarea de anul trecut a tranzactiilor externe a facut ca un numar mare de clienti romani sa-si indrepte banii catre conturi din strainatate, sustin experti ai Bancii Nationale a Romaniei. Cu toate acestea, nu exista statistici privitoare la numarul de clienti care au dus banii in strainatate, fiindca de anul trecut nu mai este necesar avizul BNR pentru transferul banilor. Intrucat romanii sunt nevoiti sa declare la vama orice suma care este scoasa din tara si depaseste 10.000 de euro (nedeclararea atrage dupa sine confiscarea sumei), numai autoritatile vamale pot indica numarul romanilor care au depus bani in strainatate, insa astfel de statistici sunt greu de obtinut. Intre anumite state, precum Elvetia si Romania, exista semnate acorduri de furnizare de informatii necesare solutionarii unor dosare aflate pe ordinea de zi a Fiscului sau a Procuraturii.

äSaptamana Financiaraô a adresat ANAF, OLAF, DNA, Ministerului Justitiei si altor organisme cereri de furnizare a datelor cu privire la numarul conturilor aflate sub cercetare, deschise de romani in strainatate, fara a primi un rezultat pana la inchiderea prezentei editii (nici macar Fiscul nu dispune de o evidenta a conturilor urmarite in strainatate.) äNu exista date centralizate privind numarul romanilor care au scos prin vama sume declarate de peste 10.000 de euro in ultimul an, si nici al celor ale caror sume de bani au fost confiscate pentru ca nu au fost declarate. Astfel de date trebuie culese de la cele 10 regionale vamale din taraô, sustin oficiali ai Autoritatii Nationale a Vamilor.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Finan╚Ťe - B─ânci »


Setari Cookie-uri