"Aveam nevoie disperata de capital”, a sustinut directorul executiv Ed Grebow. Doar ca nicio alta institutie financiara nu a intentionat sa ajute banca. Chiar si asa, pe neasteptate, salvarea a avut doua nume: Wilbur Ross si Ronald Burkle, doi afaceristi americani care au salvat banca prin investitiile lor. „Nu aveam multi prieteni care sa aiba 50 de milioane de dolari”, a spus Noel Beasley, directorul Amalgamated Bank.

Ross si Burkle au fost laudati in trecut de sindicate, in principal de Sindicatul angajatilor din siderurgie pentru munca pe care cei doi au depus-o in 2002 in restructurarea industriei siderurgice. Burkle a primit aprecieri pentru sprijinul oferit pentru cauzele sindicatelor si pentru modul pozitiv in care supermarketurile pe care le detine ii trateaza pe angajati.

Wilbur Ross este recunoscut pentru reusita sa de a salva de la faliment mai multe companii din industria siderurgica, extractie de carbune, telecomunicatii si textile. El a fost director la o companie de exploatare a carbunelui pe care a vandut-o pentru 3,4 miliarde de dolari in 2011 si l-a sprijinit pe Mitt Romney in campania sa pentru alegerile prezidentiale de anul trecut, ceea ce i-a suparat pe unii dintre clientii bancii Amalgamated Bank.

Citeste si:

Amalgamated Bank, cel mai mare creditor din lume, a fost aproape ruinat dupa boom-ul imobiliar, cand a acordat credite mari care mai apoi au ajuns sa goleasca conturile institutiei. Spre exemplu, in 2007, a investit intr-un complex de jocuri de noroc din Las Vegas de miliarde de dolari, care a fost inchis dupa sase ani.

Mai mult, uniunea bancara a oferit imprumuturi pentru construirea unui hotel de 556 de camere in Chicago, care a fost deschis cu o zi inainte de falimentul antreprenorilor care au construit hotelul, in 2008. Tot in acelasi an, Amalgamated a fost de acord sa imprumute cu 21 de milioane de dolari o companie in Long Island City, New York, al carei proprietar a fost condamnat ulterior la sapte ani de inchisoare pentru fraudarea bancii. „Credite teribile, credite foarte proaste", a spus directorul executiv Ed Grebow. „Banca s-a extins pe piete necunoscute si Las Vegas este cel mai bun exemplu”, a completat Grebow.

Pana in august 2011, gigantul financiar a avut o pierdere anuala de aproximativ 12 milioane de dolari, iar „grupurile de reglementare l-a amenintat cu sanctiuni semnificative si chiar cu inchiderea”, a mai spus Grebow.