Romania va indeplini in acest an criteriile de la Maastricht pentru aderarea la zona euro, dar raman criteriile de convergenta reala, care sunt de fapt chintesenta tuturor reformelor si aici mai avem multe reforme structurale de facut, a spus Claudiu Cercel, directorul general adjunct al BRD SocGen.

"Este de asteptat ca Romania sa indeplineasca integral, in 2014, toate criteriile de la Maastricht. Raman criteriile de convergenta reala, care sunt un rezultant al produsului intern brut pe locuitor. Este chintesenta tuturor reformelor si aici mai avem foarte multe reforme structurale care trebuie indeplinite. Anul 2019 survine unui centenar pe care il aniversam de la Marea Unire si este un simbolism important si cred ca are capacitatea de a canaliza niste energii, inclusiv in zona politica, vizavi de abordarile multi-partizane, pentru a reusi sa atingem aceasta intrare", a completat Cercel.

Bancherul considera ca trebuie asigurat un echilibru intre durata de timp pana la aderare, care tinde sa dilueze eforturile, si timpul necesar pentru a indeplini masurile de convergenta structurala.

Tot miercuri, premierul Victor Ponta a mentionat ca adoptarea de catre Romania a monedei euro in 2019 este un obiectiv ambitios, dar posibil, iar economia romaneasca trebuie sa fie capabila sa reziste competitie din zona euro, ceea ce implica indeplinirea tuturor criteriilor de convergenta.

"Fata de anul trecut am indeplinit toate criteriile de convergenta nominala, nu reala. Sunt foarte constient de acest lucru, dincolo de cresterea economica, avem reducerea inflatiei, avem datoria publica, avem deficitul bugetar, deci indeplinim criteriile de convergenta nominala, inca nu le indeplinim pe cele reale, adica sa avem intr-adevar o economie capabila sa reziste la competitia din zona euro. Insa trebuie sa ne stabilim un obiectiv foarte clar si 2019 este un obiectiv ambitios dar e un obiectiv posibil pentru ca in 2019 va avea presedintia UE si cred ca e normal ca pana atunci sa fim in spatiul euro si aderarea noastra la spatiul euro va reprezenta semnul cel mai clar ca economia romaneasca este competitiva si ca face fata tuturor provocarilor care vor urma", a afirmat premierul, citat de Agerpres.

Ce se va intampla cu dobanzile odata cu trecerea le euro

Intrebat despre mecanismul de conversie la euro al creditelor in lei, Claudiu Cercel a precizat ca "vom face tot ce au facut si celelalte tari care au trecut la euro inaintea noastra".

"Noi am trecut printr-un proces de denominare, deci cumva am facut un fel de antrenament pentru intrarea in euro. Este prevazuta in contractele de creditare aceasta varianta, va fi o lege care va avea prevalenta asupra contractelor. Nu vad o problema din acest punct de vedere", a explicat directorul general adjunct al BRD SocGen, la aniversarea a 15 ani de la privatizarea bancii.

Dobanzile, in schimb, odata cu trecerea la euro vor tine cont de riscul emitentilor de instrumente finaciare, de riscul de contrapartida al celor care imprumuta. "Va fi pana la urma un element ce tine de manifestarea cererii si ofertei, in contextul riscului de contrapartida".

Cercel a remarcat ca in zona euro vedem in prezent o plaja larga de dobanzi, cu diferente mari intre tarile din nord si din sud. "Riscul de contrapartida este cel care va prevala".

"Aceia care au dobanzi fixe in contracte pentru creditele in lei vor plati in continuare aceleasi dobanzi. Insa, pentru cei mai multi, cei cu dobanzi variabile, se va face un schimb de benchmark. Euribor va lua locul ROBOR", a afirmat oficialul BRD Societe Generale, conform Mediafax.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri