Cursul BNR a urcat vineri cu 0,52 bani, la 4,3986 lei/euro, mentinandu-se astfel aproape de cel mai redus nivel din ultimele 10 luni. Volumele din piata interbancara au fost mai mari decat in sedinta precedenta.

Pentru dolarul american, BNR a publicat vineri un curs de 3,2307 lei/dolar, in urcare cu 0,38 bani. Francul elvetian este cotat de banca centrala la 3,6038 lei/franc, in crestere cu 0,52 bani, dupa ce a atins miercuri cel mai redus nivel din ultimele sase luni si jumatate, informeaza Mediafax.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. BNR a publicat joi un curs de 4,3934 lei/euro, un nou minim al ultimelor 10 luni. BNR nu a mai anuntat un curs mai redus decat cel de marti incepand din 30 iulie 2013, cand rata de referinta a fost de 4,3907 lei/euro.

"Moneda nationala a avut joi inca o sedinta statica si, in linie cu perspectiva noastra pe termen scurt, s-a depreciat usor in aceasta dimineata catre 4,40 lei/euro, urmand tendinta regionala. Aceasta depreciere usoara alaturi de faptul ca leul nu s-a alaturat ieri aprecierilor vizibile ale monedelor din Polonia si Ungaria in pofida unor miscari favorabile a titlurilor de stat din tarile respective dar si din Romania sustine ideea unui potential de apreciere limitat", arata analistii ING Bank intr-o nota tarnsmisa vineri dimineata.

Cursul de schimb a deschis sedinta de vineri la 4,3950 lei/euro, nivel care a reprezentat si minimul primei parti a zilei, foarte aproape de cotatiile de la finele sedintei anterioare, si a urcat ulterior pana la 4,4040 lei/euro. Cu putin timp inaintea orei 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat pe piata interbancara la 4,3980 - 4,40 lei, in urcare usoara, potrivit dealerilor.

Volumele tranzactionate in prima parte a sedintei interbancare de vineri au fost mai ridicate fata de joi, pana la aceasta ora fiind efectuate aproximativ 60 de transferuri. In regiune, forintul se depreciaza usor fata de euro, in timp ce zlotul este in stagnare.

Ratele medii ale dobanzilor practicate vineri dimineata de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au coborat la 1,89% - 2,39% pe an, de la nivelurile de miercuri, de 1,91% - 2,41% pe an. Dobanzile continua sa fie mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an, si mai ridicate decat dobanda practicata de banca centrala la facilitatea de depozit, de 0,5% pe an.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au scazut vineri dimineata la 1,89% - 2,39% pe an, de la 1,91% - 2,412% pe an. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a urcat la 2,68% pe an, fata de 2,67% in dimineata zilei de joi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri