Deprecierea monedei nationale a determinat cresterea lichiditatii pe piata, raportul euro/leu miscandu-se intr-un culoar de 3,52 3,59 lei, cu minime sau maxime care au depasit aceste praguri, informeaza Rompres. La aceasta evolutie au contribuit mai multi factori. In primul rand este vorba despre intrarile si iesirile de fonduri speculative din piata valutar monetara si de capital, datorate politicilor monetare ale principalelor banci centrale, Rezerva Federala, Banca Centrala Europeana, mai nou, si a Bancii Japoniei, dar si evolutiilor de la BVB. Acestora li se adauga dezechilibrul comertului exterior romanesc, deficitul comercial crescand luna de luna.

Fluctuatiile cursului si mentinerea raportului aproape de pragul de 3,59 lei, a adus in piata de la Sibiu mai multi hedgeri, tranzactiile realizandu-se pentru septembrie la preturi cuprinse intre 3,555 3,57 lei, in prima parte a saptamanii si 3,59 3,6350 lei la sfarsitul ei. Pentru sfarsitul anului pretul de cotare a ramas stabil la 3,55 lei.

Preturile de cotare ale raportului dolar/leu au fost constante, 2,84 lei pentru septembrie si 2,9 lei pentru decembrie.

Paritatea euro/dolar a avut o evolutie destul de echilibrata, in concordanta cu ceea ce se petrece pe pietele internationale, tranzactiile pentru finele lui septembrie fiind realizate la preturi cuprinse intre 1,2610 si 1,2730 dolari. De la inceputul lunii, speculatorii inspirati din piata la termen de la Sibiu au putut profita de evolutia preturilor futures obtinand randamente care nu pot fi oferite de alte instrumente financiare. De exemplu, daca dobanda bancara medie este de 7 7,25%/an, la Sibiu au putut fi obtinute in numai doua saptamani randamente de pana la 250%

Primele doua saptamani din iulie s-au caracterizat printr-o tendinta de crestere a volumelor de tranzactionare, totalul contractelor ridicandu-se la 208.500, lichiditatea apropiindu-se de 400 milioane lei.

Pe fondul lichiditatii explozive, investitorii au putut sa-si aplice strategiile de plasament in functie de specificitatea derivatelor preferate. Din acest punct de vedere, reactia lor fata de societatile de investitii financiare a fost remarcabila, in prima jumatatea din iulie, pe SIF 2 fiind tranzactionate 64.600 contracte iar pe SIF 5 aproape 62.000 contracte.

Astfel, pe langa SIF-uri, au atras atentia investitiile pe activul suport TLV care s-a remarca prin numarul mare de pozitii deschise, peste 40.400, aproape jumatate din ele fiind pe scadenta martie 2007. In doua saptamani, participantii din piata bursiera sibiana au tranzactionat peste 42,7 milioane de actiuni TLV pentru toate scadentele disponibile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri