BCE a mentinut dobanda de politica monetara in zona euro la nivelul minim record de 0,15%, decizia fiind anticipata de analistii economici consultati de Bloomberg.

"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,15%, 0,40% si, respectiv, -0,10%", se arata intr-un comunicat al institutiei europene. Presedintele BCE, Mario Draghi, va sustine o conferinta de presa, in care va explica decizia luata de BCE. In conditiile in care Italia a reintrat in recesiune, iar economia europeana da semne ca isi incetineste cresterea, Draghi va trebui sa explice cum vor reactiona statele din zona euro in legatura cu sanctiunile impuse Rusiei, noteaza Mediafax.

BCE a redus la inceputul lunii iunie rata cheie la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, si a coborat rata la depozitele constituite de institutiile de credit la -0,1%, devenind astfel prima mare banca centrala care taxeaza banii pastrati de banci in conturi la BCE. Draghi a declarat in luna iunie ca relaxarea cantitativa, care ar presupune achizitii semnificative de obligatiuni, ramane o optiune pentru banca daca se ajunge la deflatie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Cum explica BNR decizia de politica monetara?