Banca Europeana de Investitii (BEI) a acordat un credit de 20 de milioane de euro pentru Banca Italo- Romena, subsidiara a Veneto Banca, pentru sectorul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), a informat, marti, un comunicat al BEI, remis NewsIn. Creditul acordat Bancii Italo-Romena face parte dintr-un imprumut de 220 de milioane de euro acordat catre Veneto Banca pentru ajutorarea IMM-urilor din industrie, servicii, turism, mediu, tehnologie inalta, din nord-estul Italiei.

Cel putin 70% din imprumuturi vor fi dedicate pentru activitati de leasing si finantari pe termen mediu si lung, in special pentru intreprinderile cu 100 de angajati. Creditele pentru proiectele individuale vor fi accesibile intr-un an si jumatate.

BEI a acordat Romaniei, in perioada 1990-2005, credite in valoare de 4,3 miliarde de dolari pentru proiecte legate de aderarea la Uniunea Europeana (UE). Dupa aderarea la UE, Romania va deveni actionar al bancii, urmand a avea un reprezentant in Consiliul Guvernatorilor si membrii in Consiliul Director.

Dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania va contribui la capitalul subscris al BEI cu 42,3 milioane Euro.

Aproximativ 61% din creditele acordate Romaniei au fost catre domeniul transporturilor, 15% s-au indreptat catre proiecte vizand mediul inconjurator, iar 7% au mers catre sanatate si educatie. Principalele proiecte de transport sunt reabilitarea caii ferate pe coridorul pan-european IV (300 de milioane de euro, cofinantare alaturi de ISPA), reabilitarea infrastructurii rutiere pe coridorul european VI (350 de milioane de euro), construirea autostrazii Cernavoda-Constanta (187,5 milioane de euro)


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
C&W: Business-ul din evaluari ar putea ajunge la 5 MLD. euro in 2019