Guvernul, bancile comerciale si Banca Nationala vor cauta, timp de doua saptamini, solutii pentru salvarea exportatorilor. Varianta cea mai la indemina este aceea de a le explica avantajele instrumentelor financiare derivate.

Majoritatea agentilor economici care desfasoara activitati de export nu s-a asigurat in nici un fel impotriva riscului valutar, de regula din cauza lipsei de informatii. Iar acum, aceasta absenta a informatiilor costa. De la inceptul anului, moneda nationala s-a apreciat cu 16%, ceea ce inseamna ca toti acei agenti economici care au o rata a profitului sub 16% in prezent inregistreaza pierderi. Scenariile exportatorilor sint sumbre: exporturile vor scadea cu 70-80%, peste un milion de angajati vor ramine pe strazi, iar veniturile la bugetul statului se vor diminua considerabil. Pentru a nu se ajunge in aceasta situatie, dar si pentru a evita un eventual soc in urma liberalizarii contului de capital la 11 aprilie, s-a constituit un grup de lucru, potrivit vicepremierului George Copos, format din reprezentanti ai Executivului, Bancii Centrale, Ministerului Economiei si bancilor comerciale, care va lansa peste doua saptamini solutiile salvatoare. De altfel, Copos a spus ca una dintre aceste solutii este popularizarea termenilor de hedging, futures sau factoring. Pina sa se deprinda cu acesti termeni, exportatorii continua sa dea vina pe conducerea BNR, intrucit, spun ei, banca centrala nu face nimic pentru a anihila capitalul speculativ existent pe piata si care constituie principala cauza a aprecierii leului.

De ceva vreme, insa, asistam la scaderea dobinzilor la creditele in lei, fapt ce vine in sprijinul agentilor economici si, implicit, a exportatorilor. Vicepremierul Copos a declarat ca in urmatoarea perioada dobinzile vor continua sa scada chiar pina la 9%. Cit priveste liberalizarea contului de capital, oficialul guvernului a admis ca masura va reprezenta un soc pentru societatile care au ca obiect de activitate exportul.

Va trebui sa facem sacrificii timp de doi ani, in timp ce altii le-au facut in zece, pentru ca - a adaugat Copos -, ne dorim cu totii sa intram in Uniunea Europeana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri