ING, una dintre cele mai importante institutii bancare europene, a facut in 2014 cele mai exacte estimari la nivel mondial referitoare la cotatiile valutare, cu prognoze mai pesimiste pentru euro decat restul analistilor, iar banca olandeza nu intentioneaza sa isi schimbe strategia, anticipand ca moneda europeana va ajunge in doi ani la paritate cu dolarul.

Euro a coborat joi pana la 1,1754 dolari pe unitate, de la un maxim al anului trecut de 1,3993 dolari pe unitate, atins in luna mai, ING considerand ca moneda europeana va continua sa se deprecieze pana la 1 dolar pe unitate, nivel nemaiintalnit din 2002, relateaza Mediafax, care citeaza Bloomberg.

Potrivit mediei estimarilor facute de peste 30 de analisti intervievati de Bloomberg, euro va atinge 1,15 dolari pe unitate pana la sfarsitul lui 2016. ING anticipeaza ca masurile Bancii Centrale Europene pentru stimularea economiei zonei euro si evitarea deflatiei vor avea efecte negative asupra monedei europene, mai mari decat se asteapta alte banci. Putini investitori vor fi interesati de euro, din cauza cresterii masei monetare, in special ca Rezerva Federala va face activele in dolari mai atractive prin majorarea dobanzilor, considera analistii bancii olandeze.

"Suntem unii dintre cei mai conservatori analisti in privinta cursului euro/dolar. Se pare ca Fed va incepe sa majoreze dobanzile mai degraba mai devreme decat mai tarziu, posibil la sfarsitul trimestrului al doilea, iar acest fapt va accentua divergenta politicilor monetare", a explicat Petr Krpata, analist in domeniul pietelor valutare la ING in Londra.

Intr-una dintre cele mai exacte estimari, ING a anticipat la inceputul anului trecut ca euro se va deprecia cu 13%, la 1,2 dolari pe unitate, pana la 31 decembrie 2014, in timp ce media estimarilor analistilor intervievati de Bloomberg a fost la acel moment de 1,28 dolari pe unitate. Euro a incheiat anul trecut la 1,2098 dolari pe unitate. Credit Suisse anticipeaza ca euro va cobori la 1,15 dolari pe unitate pana la sfarsitul lui 2015, iar anul viitor va ajuunge la 1,19 dolari pe unitate.

Citeste si:
Cursul de schimb in 2019: Ce estimari au bancile pentru finalul de an
Cursul de schimb in 2019: Ce...

Sursa foto: Shutterstock.com / sediu ING

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
ING raporteaza un declin al profitului