Erste Group a raportat anul trecut o pierdere neta masiva, de 1,44 miliarde euro, influentata de costurile de risc din Romania si imprumuturile in valuta din Ungaria. In 2013, Erste inregistrase un castig net de 60 milioane euro.

BCR, cea mai mare banca din Romania, a cantarit greu in bilantul Erste anul trecut, dupa ce a revenit pe pierdere, cu un rezultat negativ de 2,8 miliarde lei (630 milioane euro), in conditiile constituirii unor provizioane de 4,4 miliarde lei pentru curatarea bilantului de neperformante.

Costurile nete cu provizioanele ale Erste s-au majorat puternic (22%) anul trecut, la 2,16 miliarde euro, respectiv 169 puncte de baza in raport cu nivelul din 2013, de 1,77 miliarde euro, respectiv 137 puncte de baza. Aceasta evolutie s-a inregistrat in principal pe fondul costurilor de risc suplimentare din Romania inregistrate in legatura cu reducerea accelerata a creditelor neperformante.

Rata creditelor neperformante s-a diminuat totusi in 2014, la 8,5%, fata de 9,6% in 2013, datorita vanzarii cu succes a creditelor neperformante din Romania, iar rata de acoperire a creditelor neperformante s-a imbunatatit semnificativ anul trecut, la 68,9%.

Activele Erste Bank au scazut anul trecut trecut la 196,3 miliarde euro, dupa ce in 2013 nivelul se ridica la 200,1 miliarde euro.

Citeste si:
BCR sfidează criza și raportează un profit net de jumătate miliard...
BCR sfidează criza și...

Portofoliul net de credite si avansuri acordate clientilor a crescut nesemnificativ anul trecut, la 120,8 mld. euro, comparativ cu 119,9 mld. euro in 2013. Raportul credite/depozite s-a situat la 98,6%, in scadere de la 98,0%.

"Rezultatul net raportat pentru anul trecut a fost influentat de doi factori: costurile de risc din Romania si imprumuturile in valuta din Ungaria. Am solutionat aceste aspecte in ambele tari. Operatiunile celorlalte subsidiare au evoluat foarte bine tinand cont de contextul dificil. Pentru prima data dupa anul 2011, am inregistrat o crestere semnificativa a creditarii, de un miliard de euro, si, in acelasi timp, calitatea portofoliului de credite s-a imbunatatit. Avand in vedere pozitia solida a capitalului si a lichiditatii, anticipam continuarea acestei tendinte in 2015", a explicat Andreas Treichl, CEO al Erste Group, cu ocazia prezentarii rezultatelor din 2014.

Venitul net din dobanzi s-a diminuat cu 4% in 2014, la 4,49 miliarde euro, in principal pe fondul mediului cu dobanzi reduse si a efectelor de schimb valutar. Pe de alta parte, venitul net din taxe si comisioane a crescut la 1,87 miliarde euro, fata de 1,8 miliarde euro in 2013, in contextul imbunatatirii rezultatelor din operatiunile cu valori mobiliare si segmentului de asset management.

Citeste si:
Cât de mult te taxează cele mai mari bănci din România dacă retragi...
Cât de mult te taxează cele...

Venitul net din tranzactionare a crescut mai puternic - cu 10% - la 242,3 milioane euro, in timp ce venitul operational a scazut cu 1,7%, pana la 6,89 miliarde euro.

Revenirea pe profit in ultimul trimestru din 2014 demonstreaza ca masurile luate la jumatatea anului 2014 au fost dure, dar corecte - Andreas Treichl, CEO Erste Group

Cheltuielile administrative generale s-au diminuat anul trecut cu 2,8%, de la 3,89 mld. euro la 3,79 mld. euro, in principal datorita reducerii cheltuielilor de personal - ca urmare a scaderii numarului mediu de salariati - si a cheltuielilor cu amortizarile si deprecierea.

Aceasta evolutie a determinat raportarea pentru 2014 a unui profit operational de 3,1 miliarde euro, in stagnare fata de 2013 si a unui raport cost/venit imbunatatit, de 55,1%.

Citeste si:
Boromir tinteste profit, dupa pierderi de circa 5 mil. lei
Boromir vrea sa treaca pe...

Capitalul total conform IFRS s-a diminuat in 2014 la 13,4 mld. euro, iar capitalul comun de rang 1 (CET 1, Basel 3 implementat partial) s-a situat la 10,6 mld. euro la 31 decembrie 2014, fata de 11,2 mld. euro la finalul anului precedent. Indicele capitalului comun de rangul 1 (CET1, Basel 3 implementat partial) a scazut si el in 2014, la 10,6%, fata de 11,4% la 31 decembrie 2013.

Perspectivele Erste Group pentru 2015

Banca ia in calcul cresteri economice intre 2% si 3% pentru toate pietele de baza din Europa Centrala si de Est, cu exceptia Croatiei, pe fondul majorarii cererii interne. Perspectivele de crestere economica pentru Austria se plaseaza sub 1%.

De asemenea, estimarile indica avansul creditarii cu o cifra situata sub 5% si reducerea semnificativa a costurilor de risc. Taxele pe operatiunile bancare se previzioneaza ca vor insuma aproximativ 360 milioane euro in 2015, inclusiv contributiile la fondul european unic de rezolutie bancara si la fondurile de garantare a depozitelor.

"Initiativele de protectie a consumatorilor, precum posibila legislatie pre-electorala privind creditele in franci elvetieni din Croatia, si riscurile geopolitice (conflictul din estul Ucrainei, situatia Greciei) ar putea avea un impact negativ asupra contextului in care Erste Group isi deruleaza activitatea", concluzioneaza banca austriaca.

Sursa foto: Mediafax Foto

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri