Consiliul de Administratie al Bancii Comerciale Carpatica (BCC) a aprobat numirea lui Ionut Patrahau in functia de director general al institutiei de credit, in locul belgianului Johan Gabriels, conducerea executiva fiind completata de Diana Kallos - director general adjunct pentru Divizia de Risc si Financiar si Valentin Vancea - director executiv pentru Divizia Operatiuni si IT.

Mandatul celor trei directori va intra in vigoare dupa ce primesc avizul Bancii Nationale a Romaniei. Diana Kallos a fost director general adjunct pe zona financiara al Patria Bank (fosta Nextebank), noul proprietar al Carpatica, ocupand functia din iulie 2014, scrie News.ro.

La randul sau, Valentin Vancea a fost director operational la Patria Bank, din februarie anul trecut. Banca Nationala a Romaniei si-a dat in aceasta saptamana acordul prealabil pentru trei membri in CA-ul Carpatica, respectiv Horia Manda, Bogdan Merfea si Daniela Iliescu.

Directorul general, Johan Gabriels, primise un nou mandat in CA, insa a informat Consiliul de Supraveghere si conducerea executiva a bancii ca se retrage din pozitia de membru ales, a anuntat banca miercuri.

Banca din Sibiu, preluata de Patria Bank in proportie de 64,16% de la omul de afaceri Ilie Carabulea si alti actionari, a stabilit la inceputul lunii aprilie componenta Consiliului de Administratie, care va avea cinci membri, cu un mandat pe o perioada de patru ani.

Citeste si:
CEO Ebury, despre impactul pe care il are fintech-ul pe piata HR
Un start-up fintech...

Actionarii Carpatica i-au numit ca membri in CA pe Horia Manda, Bogdan Merfea, Daniela Iliescu, Ionut Patrahau si Johan Gabriels, ultimul retragandu-se. Horia Manda este totodata presedinte al Consiliului de Administratie al Patria Bank, si director al Axxess Capital, companie care administreaza fondul Emerging Europe Accession, care detine la randul sau Patria Bank.

Bogdan Merfea a ajuns in Consiliul de Administratie la Carpatica dupa ce si-a dat demisia din CA-ul Patria Bank, insa a ramas pe pozitia de director general al bancii. Ionut Patrahau a fost si in Consiliul de Supraveghere al Carpatica, avand o indelunga experienta de bancher, printre pozitiile ocupate fiind cea de director general adjunct la Banca Transilvania.

Patria Bank nu exclude sa cumpere si alte pachete de actiuni la Banca Comerciala Carpatica, dar numai dupa incheierea fuziunii, care ar urma sa fie incheiata pana la finele anului. Banca a ajuns sa detina 64,16% din actiunile BCC, dupa incheierea ofertei publice derulata in martie pentru cumpararea titlurilor detinute de actionarii minoritari, in cadrul careia a achizitionat un pachet de 9,37% pentru 21,67 milioane lei.

Oferta publica s-a derulat in perioada 2-22 martie si a fost intermediata de Intercapital Invest, banca platind 0,105 lei pe un titlu, acelasi pret oferit in prima etapa de cumparare. Prima etapa s-a desfasurat la finele lunii ianuarie, in care banca detinuta de fondul de investitii Axxes Capital a achizitionat 20% din titlurile institutiei de credit din Sibiu.

Citeste si:
Tiriac Auto are un nou CEO
Tiriac Auto are un nou CEO

Operatiunea de preluare a primit acordul bancii centrale, al Autoritatii de Supraveghere Financiara, precum si avizul de la Consiliul Concurentei. Actionarii Carpatica au aprobat fuziunea cu Patria Bank, pe care o va absorbi si va ramane astfel listata la Bursa de Valori Bucuresti, urmand ca cele doua institutii de credit sa intocmeasca planul de fuziune.

Titlurile Carpatica, listate la BVB, au inchis sedinta de joi la pretul de 0,0970 lei/actiune, in scadere cu 2,02% fata de luna anterioara. La aceasta valoare, capitalizarea bancii este de 213,66 milioane lei, raportata la un total de 2,2 miliarde actiuni.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ce ar schimba doi fosti bancheri la sistemul din care au plecat