Piata creditelor neperformante din Romania se va restrange, incapand de anul viitor. Asta nu inseamna, insa, ca romanii isi schimba in bine comportamentul de plata, ci ca portofoliile de credite neperformante acumulate in timpul crizei financiare sunt pe cale sa se epuizeze.

Anul acesta, rata creditelor neperformante va scadea la 6% – 7% in Romania, de la mai putin de 10% in prezent, insa va reveni pe crestere si, in doi-trei ani, se va stabiliza undeva la 10% – 11%, sustine Victor Angelescu, director pentru Europa Centrala si de Sud-Est in cadrul APS Holding.

“Este o problema mai degraba culturala. In Romania, rata creditelor nepefromante nu poate sa scada la 2 -3%, asa cum se intampla in Cehia, si sa se mentina la acest nivel pe termen lung. O rata de 10%-11%, pentru Romania, este o normalitate fireasca. Tarile latine, in general, au o astfel de problema”, a explicat Angelescu.

Potrivit acestuia, rata creditelor neperformante a scazut, in tara noastra, de la 24%, maximul atins dupa criza, sub 10% datorita vanzarilor consistente de portofolii din ultimii ani.

La ce preturi se mai vand neperformantele?

Insa vanzarea de neperformante va continua si in anii urmatori, dar valorile vor fi mai mici. Pe de alta parte, preturile sunt in crestere deja de cativa ani.

“Acum 7-8 ani se faceau mai multi bani in aceasta piata. Cu preturi sub 10% (din valoarea datoriei-n.r.) se vindeau portofolii in 2008 – 2009, dar apoi preturile au crescut”, a adaugat Angelescu.

El a infirmat, astfel, informatiile potrivit carora portofoliile de credite neperformante se vand la preturi derizorii. Reprezentantul APS a spus ca, in prezent, se vorbeste chiar de vanzarea unor portofolii de credite de retail negarantate la 40% din valoarea datoriei.

Pe piata din Romania, compania a ajuns, in 2016, sa gestioneze 41 de portofolii de imprumuturi neperformante, totalizand 550.000 de creante, in valoare de 3,4 miliarde de euro (cu 70% peste valoarea din 2015). Rezultatul de anul trecut s-a datorat achizitionarii celui mai mare portofoliu de credite neperformante din Europa Centrala si de Sud-Est, de peste 1,1 miliarde de euro.

Cum arata piata in 2017?

Pentru acest an, piata creditelor neperformante este estimata la 1,5 – 2 miliarde de euro, din care APS isi propune sa achizitioneze cel putin doua portofolii corporate cu o valoare nominala totala de peste 500 de milioane de euro.

Totodata, compania ar fi interesata inclusiv de preluarea unei banci pe piata locala, pe langa cele doua IFN-uri pe care le detine deja.

In ceea ce priveste profitabilitatea, in 2017, reprezentantii APS Romania estimeaza o crestere a profitului net cu 10% – 15% fata de 2016, cand acesta s-a ridicat la aproape 5 milioane de euro.

Din cauza ingustarii pietei din Romania, APS Holding si-a extins, anul trecut, operatiunile in Croatia, Cipru si Ungaria, unde piata neperformantelor este la inceput de drum.

APS Holding, fondata in Cehia in 2004, a intrat pe piata din Romania in 2007, cu o operatiune tip greenfield.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri