"Putem spune ca Prima Casa a oferit trendul in piata ipotecara. Oricum conditiile s-au schimbat in privinta creditarii si a lichiditatii precum si a capacitatii bancilor de a credita si a persoanelor fizice a accesa credite in conditii normale de piata fara interventia statului. Si, in acest context, s-a decis reducerea plafonului pentru Prima Casa de la 2,5 miliarde de lei, la nivelul de 2 miliarde de lei in urmatorii 3 ani", spune Stefan Nanu (foto).

El adauga ca "Statul considera inca util Prima Casa, dar pe termen mediu si lung vede preluarea acestei creditari in mod gradual, bineinteles, de catre sectorul bancar. De aceea, vor mai exista plafoane la Prima Casa din patea Statului pentru inca cinci ani".

Stefan Nanu: Romanii au achizitionat mai degraba locuinte vechi prin Prima Casa

"Au existat tot felul de evolutii in piata creditarii, in contextul programului Prima Casa. Astfel, daca pana in 2015 bancile incepusera sa acorde mai facil credite in afara programului, odata cu Lega Darii in plata s-au concentra din nou pe Prima Casa. De asemenea, in primii ani, romanii au achizitionat mai degraba locuinte vechi, de peste 10 ani. Si atunci, am incercat o incurajare a achizitiilor de locuinte noi", a declarat seful Trezoreriei.

Nu in ultimul rand, Stefan Nanu a adaugat ca unul dintre obiective Statului ramane de a crea motivatia pentru banci de a aorda credite in afara programului Prima Casa. "Am avut discutii cu bancile si Fondul de garantare si vom veni in piata cu un mecanism in sensul incurajarii acordarii creditelor in afara Prima Casa", a mai spus Stefan Nanu.

Preturile locuintelor, mai...
Citeste si: Locuintele, mai scumpe cu 5,6%. Cat lasa vanzatorii la pret?

Ajuns la a treia editie, Salonul Imobiliar Bucuresti constituie unul din cele mai importante evenimente de profil, desfasurandu-se acum in trei sali din cadrul Palatului Parlamentului: IC Bratianu, Take Ionescu si Unirii.

Accesul vizitatorilor se va face din bulevardul Unirii - Pta Constitutiei. Programul de vizitare este urmatorul: vineri, intre 12.00 - 19.00, ultima ora de intrare - ora 18.00, sambata intre 10.00 - 19.00, ultima ora de intrare - ora 18.00, duminica intre 10.00 - 18.00, ultima ora de intrare - ora 17.00. Pretul unui bilet este de 20 lei.

In total, peste 70 de ansambluri rezidentiale vor fi prezente in cadrul Salonului Imobiliar Bucuresti, inclusiv proiectele care au livrat cele mai multe unitati din acest an pe piata bucuresteana: Metalurgiei Park Residence, Greenfield Residence si Cosmopolis, oferind astfel posibilitatea vizitatorilor de a cumpara un apartament recent finalizat. Piata veche cu apartamente construite inainte de anul 2000 va fi si ea promovata cu oferte de vanzare si inchiriere, intr-o zona special amenajata.

Analiza: Noile reguli ale BNR...
Citeste si: Analiza: Cum vor afecta reglementarile BNR preturile locuintelor?

Sursa foto: Agerpres