Investitiile in aur in Romania pot capta un interes mai mare din partea fondurilor americane de indeci bursieri datorita conditiilor fiscale actuale, care stimuleaza aceste plasamente, a declarat Cicero Limberea, seful de Politici contabile al grupului elvetian Swiss Re Capital.

"Tratamentul fiscal nefavorabil al fondurilor de index americane in aur fata de investitiile in actiuni pe termen lung indica faptul ca aceste instrumente investitionale pot atrage plasamentele in Romania", a declarat Cicero Lamberea, potrivit NewsIn.

"Aurul reprezinta o oportunitate de investitii actuala datorita intentiilor recent anuntate de bancile centrale ale Rusiei, Chinei, Africii de Sud, Iranului si Venezuelei de a suplimenta rezervele de aur", considera seful de Politici contabile al Swiss Re Capital.

Rusia a anuntat recent ca doreste sa-si dubleze rezervele de aur, de la 500 la 1.000 de tone, in conditiile in care cantitatea totala obtinuta din productia miniera mondiala se ridica la 2.500 de tone de aur, a explicat Cicero Limberea.

"Este o oportunitate pentru fondurile americane de a se orienta catre plasamentele in aur, iar Romania poate obtine beneficii din tratamentul fiscal mai avantajos pentru aceste investitii", a mai spus Cicero Limberea.

Aurul a reprezentat o modalitate favorita de diversificare a investitiilor in 2006 datorita faptului ca valoarea coeficientului de corelatie cu indexul bursier S&P s-a mentinut la acelasi nivel pe perioade mari de timp. De exemplu, intre 1976 si 2005 acest coeficient a fost de 0,0008.

Potrivit acestuia, exprimand in aur indicele bursier american Dow Jones, in acest moment 20 de uncii cumpara o actiune. In 1970, 28 de uncii de aur cumparau o actiune, in 1980 s-a ajuns ca o singura uncie sa cumpere o actiune, iar in 1999 era nevoie de 45 de uncii pentru a cumpara o actiune.