Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras, luni, 2,81 miliarde lei (807 milioane euro) de la 16 banci, sub forma plasamentelor in depozite la o luna cu dobanda de 8,75% pe an, a declarat economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.
"BNR a sterilizat, luni, intrega suma de 2,811 miliarde lei in depozite la o luna si ofera celor 16 banci participante la licitatie o dobanda de 8,75% pe an din suma depusa. Suma atrasa luni de BNR in depozite la o luna este mai mare decat depozitul care va ajunge la scadenta in aceasta saptamana, ceea ce ar trebui sa mentina neutralitatea actuala a conditiilor de lichiditate", a spus Citu, citat de NewsIn.

Pentru restul saptamanii, e de asteptat ca dobanzile sa ramana la nivelul actual, respectiv in jurul nivelului ratei dobanzii de politica monetara de 8,75% pe an, a mai spus Citu. El a explicat ca mentinerea dobanzilor la un nivel mediu se datoreaza faptului ca desi bancile comerciale isi mentin surplusul de lichiditati la inceputul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii (dupa 24 ale lunii), platile la bugetul de stat de la sfarsitul lunii ar trebui sa amortizeze un eventual soc cauzat de o lipsa acuta de lichiditati.

BNR a atras la licitatia de saptamana trecuta 1,51 miliarde lei in depozite la o luna, iar joi urmeaza sa revina in piata un depozit similar de 1,35 miliarde lei. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, in prima parte a zilei de luni, o medie a dobanzilor overnight (cu scadenta la 24 ore) de 8,34% pe an la depozitele atrase (BUBID), in scadere cu 0,05 puncte procentuale fata de vineri, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 9,03% pe an, cu 0,13 puncte mai putin decat la sfarsitul saptamanii trecute.

Cursul oficial afisat, luni, de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata un nivel de 3,4825 lei/euro, o apreciere a leului cu 0,23% fata de euro, comparativ cu nivelul de la sfarsitul saptamanii trecute, cand BNR a afisat un curs de 3,4904 lei/euro. Euro nu a mai atins un nivel atat de scazut din 11 mai, cand cursul oficial era de 3,4659 lei/euro.

Pentru moneda americana, banca centrala a afisat, luni, un curs oficial de 2,6541 lei/dolar, cu 133 lei vechi mai putin pentru un dolar (0,50%) fata de vineri, cand era de 2,6674 lei/dolar. Nivelul de luni este minimul atins de dolar din 31 ianuarie 2001, cand era cotat la 26.513 lei vechi/dolar, conform datelor BNR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri