Firmele de asigurari vor putea desfasura simultan activitati privind politele de viata si cele de risc general si dupa 2007, insa conducerea si gestionarea fiecarei categorii de asigurari se va face in mod distinct, potrivit unui proiect de modificare a Legii asigurarilor elaborat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Modificarea va insemna o adaptare la noile reglementari din Uniunea Europeana. Legea Asigurarilor 32/2000 stabileste, incepand cu 2007, obligativitatea divizarii in societati distincte pentru activitatea de asigurari de viata si generale. Intre timp, acquis-ul comunitar a fost schimbat, astfel ca este permisa forma compozita.

Proiectul de act normativ publicat de CSA stabileste obligativitatea firmelor cu activitate compozita sa faca o distinctie clara intre conducerea celor doua forme de asigurari.

Astfel, profitul inregistrat la o categorie de asigurari nu poate fi folosit in scopul imbunatatirii celeilalte activitati. De asemenea, marjele de solvabilitate vor fi indeplinite si calculate in mod separat, fiind interzis transferul de active intre categoriile de viata si generale.

Suplimentarea unor active poate fi operata numai cu acordul CSA, in cazul unor excedente, dupa ce marja a depasit limitele stabilite prin lege. Legiuitorul lasa insa o "portita", propunand ca o marja insuficienta sa poata beneficia de un transfer de active, aprobat de CSA "doar in cazuri exceptionale".

Veniturile vor fi inregistrate in functie de sursa de provenienta, in timp ce cheltuielile comune vor fi distribuite dupa o "cheie" avizata de CSA.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
INTERVIU cu ministrul care vrea sa digitalizeze sectorul public