Vrei sa iei un credit? Afla cat esti de pregatit pentru aceasta experienta inainte de a-l accesa, pentru a nu fi surprins pe perioada de rambursare. Acum ai la dispozitie Testul de Competenta Bancara, lansat de Centrul Roman de Politici Economice (CEROPE), care urmeaza sa fie implementat de banci. Pana atunci, testul se poate accesa de pe site-ul CEROPE. In ce consta acest test si, mai ales, la ce foloseste?

Conceput ca un joc, testul se adreseaza atat potentialilor clienti cat si bancilor. Primii au, astfel, ocazia sa isi testeze nivelul de cunostinte financiare si sa decida, intr-o mai mare cunostinta de cauza, daca sunt pregatiti sa se “inhame” la un credit, in special la un ipotecar care se poate intinde si pe 30 de ani.

La randul lor, bancile vor avea mai multe date cu privire la cunostintele financiare ale clientilor lor si, implicit, vor putea cuantifica mai bine riscul pe care fiecare client il presupune.

Cum functioneaza testul?

Concret, in ce consta testul si cum functioneaza aplicatia a explicat Valentin Lazea, presedintele Comitetului Director al CEROPE si coordonatorul proiectului, in cadrul conferintei de prezentare.

"Produsul (Testul de Competenta Bancara n.r.) consta din doua parti. O parte este un manual cu 100 de intrebari din domeniu care au doua, trei sau patru raspunsuri, dintre care unul singur este corect. Manualul va fi afisat pe site-ul fiecareia dintre bancile pe care le vedeti aici (BCR, OTP, BRD si Raiffeisen -n.r.) si va fi accesibil in mod gratuit. Deci clientul, fie el client al bancii sau om de pe strada care nu are nicio treaba cu banca, va putea, accesand site-ul oricareia dintre aceste banci, sa ia cunostinta de cele 100 de intrebari cu raspunsuri. Care este de fapt o joaca”, a explicat Lazea.

In momentul in care clientul da testul, aplicatia selecteaza 10 intrebari din cele 100, la care trebuie sa se raspunda in maxim 10 minute. Limitarea in timp este impusa de prevenirea fraudei (clientul sa nu aiba timpul necesar sa acceseze manualul si sa copieze de acolo raspunsurile, mai ales ca numarul intrebarii va fi diferit de cel din manual). Daca acesta raspunde corect la cel putin 8 intrebari, primeste un certificat de competenta bancara care ii confera increderea ca este pregatit sa ia un credit. Ulterior, ar putea beneficia chiar de conditii mai avantajoase la accesarea creditului.

Clientul va afla la ce intrebari a gresit

La finalul testului, clientul afla la cate intrebari a raspuns corect si care sunt intrebarile la care a raspuns gresit, dar nu si raspunsul corect. Pentru asta, clientul este invitat sa acceseze manualul publicat pe site-ul bancii.

Testul este disponibil atat pentru credite imobiliare cat si pentru cele de consum. Acesta, insa, nu va fi obligatoriu pentru un client care vrea un credit, iar punctajul obtinut nu va restrictiona accesul la credit, dar nici nu il va garanta. In perspectiva, insa, bancile ar putea introduce rezultatul la test in scoring-ul clientului.

Unde gasim testul?

Bancile care au anuntat ca vor implementa aplicatia spun ca aceasta va fi disponibila pana la finalul verii. Atunci, orice doritor va putea sa dea testul, de cel mult 10 ori la fiecare banca. Astfel, daca va face testul la toate cele 4 banci, va avea 40 de incercari la dispozitie.

Pana atunci, insa, cei interesati pot accesa testul pe site-ul CEROPE, la tcb.cerope.ro. In aceasta varianta, incercarile sunt nelimitate, insa sunt disponibile doar 30 de intrebari din cele 100 si nu este disponibil manualul. Testul este, insa, similar celui original, cu 10 intrebari pentru care timpul de raspuns este de maxim 10 minute, clientul trebuie sa isi introduca numele si CNP-ul reale (dar datele nu vor fi stocate de CEROPE, iar testul apare ca fiind anonim), sa selecteze varianta de credit (ipotecar sau de consum) si numele bancii (oricare in aceasta varianta).

Cand testul va fi disponibil si la banci, clientul va selecta banca de la care vrea credit. Deocamdata sunt 4 banci care si-au exprimat interesul pentru aplicatie, insa exista discutii avansate cu inca trei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri