De multe ori, in spatele unei usi pe care scrie CEO, la un birou ce poate fi vazut ca un centru de control care ghideaza bunul mers al business-ului, stau oameni a caror poveste de viata poate inspira cu adevarat tinerele generatii ce se lasa descurajate de primul obstacol pe care il intalnesc. O astfel de poveste am aflat-o de la Adrian Badea, CEO SelfPay, un manager care nu ezita sa isi recunoasca greselile si vorbeste despre momentele grele peste care a trecut fara a avea un gust amar, ci mai degraba plin de recunostinta fata de invataturile deprinse de pe urma acestor evenimente.

Ne-am intalnit cu Adrian la un restaurant aflat in apropierea bulevardului Stefan cel Mare din Bucuresti, oras in care s-a nascut, a facut primii bani, si-a intemeiat o familie, dar si orasul in care a cunoscut esecul in antreprenoriat si locul unde parcursul sau in cariera s-a schimbat brusc dupa ce a cazut inconstient la finalul unei sedinte.

Cu toate acestea, Adrian incepe discutia cu zambetul pe buze, amintindu-si de perioada liceului, cand cauta diverse oportunitati prin care sa isi rotunjeasca veniturile pe care le primeau de la parinti, impreuna cu un grup de prieteni. Asa a ajuns ca, in vacantele de vara, sa frecventeze santierele din Bucuresti pentru a lucra ca si zilier.

“Noi voiam sa avem mai multi bani, dar la vremea aceea nu erau foarte multe oportunitari si asa ajungeam pe tot felul de santiere unde pur si simplu ne rupeam carca fiind salahori, insa pe bani foarte buni. Faceam lucrurile cele mai putin placute, munca de jos, trebuia sa descarcam caramida, sa o urcam la etaj, eram bobocii pe seama carora muncitorii batrani faceau glume. Aveam prieteni care fugeau dupa pauza de masa pentru ca nu rezistau”, povesteste Adrian Badea.

Dupa terminarea liceului, si-a dorit sa urmeze cursurile facultatii de constructii din Bucuresti, sectia franceza, unde a si fost admis. Insa, din cauza problemelor grave de sanatate pe care le avea tatal sau, s-a vazut nevoit sa isi gaseasca un job si sa renunte la facultate dupa doi ani.

“Am inceput sa muncesc si din pacate nu am gasit intelegere la un profesor de algebra care imi punea cate o nota de unu la fiecare seminar la care lipseam. I-am explicat situatia, dar nu am rezolvat. Intr-un final am decis sa abandonez si m-am inscris la o universitate privata, alegandu-mi un profil economic. Nu am privit aceasta decizie ca pe o oportunitate de a ma dezvolta, ci doar de a avea patalamaua", precizeaza Adrian.

Agent de vanzari, primul job serios al lui Adrian Badea: Mi-au dat un Tico, eram fericit ca am masina de serviciu

ZebraPay SelfPay

La primul job “serios”, asa cum il descrie CEO-ul SelfPay, trebuia sa distribuie produse de puericultura in farmacii. Activitatea si-o desfasura cu ajutorul masinii de serviciu, un automobil Tico de care isi aminteste, razand, ca era foarte foarte mandru, descriindu-se la acel moment ca fiind un tanar fericit ca avea masina. La un moment dat, la nivelul firmei s-a creat o divizie distribuit jucarii, iar Adrian a fost cooptat pentru pozitia de sales manager, contribuind la dezvoltarea unei retele de distributie la nivel national.

“La vremea respectiva era dificil de intrat pe piata jucariilor, pentru ca majoritatea produselor erau din China. Ceea ce ofeream noi erau jucarii englezesti, scumpe, de care lumea nu prea stia. Primul contract mare pe care l-am incheiat a fost cu cei de la Carrefour”, isi aminteste Adrian.

Lucrurile au mers bine pentru o perioada, insa o greseala de strategie luata la nivelul conducerii, care a decis sa lanseze in paralel o serie de magazine cu produse textile, a facut ca business-ul sa intampine probleme financiare. In acele momente, Adrian a decis ca e momentul sa faca o schimbare.

Intrarea in lumea antreprenoriatului, un esec in urma caruia a invatat foarte multe

ZebraPay SelfPay

Vazand ca divizia de textile, pe care cei aflati la conducerea business-ului au deschis-o, a inceput sa preia din resursele zonei de jucarii, Adrian a decis ca este momentul sa porneasca pe cont propriu. Cu un bagaj consistent de cunostinte in ceea ce priveste lumea vanzarilor si cu o serie de relatii bine conturate, Adrian Badea si-a deschis propria afacere.

A cumparat o masina, si-a angajat un sofer si a inceput sa cumpere diverse marfuri nealimentare din bazarele chinezesti, pe care a ajuns sa le listeze in retelele mari de magazine. A vandut de toate, de la ghiozdane si jucarii pana la ornamente de brad. Insa, cand a tras linie, a realizat ca lucrurile nu stateau asa de bine cum isi inchipuia el, si a ales sa schimbe din nou drumul pe care pornise.

“Am decis ca este momentul sa fac ceva pe cont propriu, sa construiesc ceva pentru mine. Am inceput foarte bine, doar ca nu faceam clar diferenta intre veniturile pe care le aveam si profit. Aveam bani multi in cont, acesta a fost mirajul. Au fost lucruri pe care le-am constientizat atunci, lucruri de care te lovesti si inveti din ele”, povesteste Adrian.

Inapoi in campul muncii: omul de afaceri chinez si biroul incalzit ca in Mongolia

ZeraPaySelfPay

In ultimele sale saptamani ca si antreprenor, Adrian a ajuns la usa unui afacerist chinez ce avea o retea bine dezvoltata de furnizori in tara sa natala. Dupa o serie de calcule facute impreuna cu acesta, a realizat ca ar castiga mult mai bine daca ar lua decizia de a lucra pentru el.

“Mi s-a parut interesant faptul ca omul avea foarte multi bani, contacte, dar nu stia sa se descurce in piata. Avea un sediu in Afumati, imi aduc aminte si acum soba cu horn din mijlocul camerei. Era exact ca in Mongolia. Am inceput sa facem impreuna portofolii pe diverse categorii de produse care trebuiau sa ajunga in hypermarket-uri. Am facut sortimentatie pentru tot ce inseamna jucarii, produse din zona de fitness sau biciclete. Am inceput sa calatoresc la targuri internationale, am fost foarte mult in Europa, Hong Kong sau in China, unde stateam cate o luna pentru a vizita fabricile furnizorilor de produse" precizeaza Adrian.

Lucrurile mergeau ca pe roate, insa timpul acordat familiei incepuse sa fie din ce in ce putin. Cand nu era in delegatii, Adrian isi petrecea mai toata ziua in birou sau la intalniri cu cumparatorii. Oboseala acumulata si-a spus cuvantul, la finalul anului 2007, in timpul unei sedinte care avea sa fie ultima pentru el la actualul loc de munca.

“Am lesinat pentru o perioada scurta. Ma simteam epuizat. Cand am reusit sa constientizez ce se intampla i-am rugat pe colegi sa ma duca acasa, refuzand sa merg la spital. Auzeam, vedeam ce se intampla in jurul meu insa nu puteam sa ma misc. Imi amintesc ca eram pe canapea si il auzeam pe fiul meu care ma striga, iar eu nu puteam sa reactionez. Atunci am zis ca este momentul sa pun stop si sa inchei acest episod”, isi aminteste Adrian.

Angajarea la ZebraPay: De la business development manager la CEO

ZebraPay SelfPay

Dupa episodul nefericit, Adrian a decis ca este momentul sa ia o pauza pentru a-si reveni din socul pe care il suferise. In urma cantaririi mai multor optiuni, a decis ca este momentul sa faca o schimbare, sa mearga pe un drum complet nou pentru el si anume sa puna umarul la dezvoltarea business-ului ZebraPay, ce la momentul respectiv era doar o idee ce urma sa fie pusa in aplicare.

“Nu aveam inca o problema cu banii, insa am inceput sa intorc capul dupa oportunitati. La un moment dat am ajuns sa port o discutie cu Radu Ciorba, unul dintre fondatorii ZebraPay. Nu mi-a fost teama sa renunt la conexiunile pe care le aveam, iar cand am auzit ideea din spatele acestui business mi s-a parut fascinant si mi-am zis ca trebuie sa fac parte din aceast proiect, sa pun urmarul la cresterea lui”, adauga Adrian Badea.

Acesta a ocupat pentru inceput pozitia de business development manager, experienta variata acumulata de-a lungul anilor petrecuti in zona vanzarilor ajutandu-l in momentul in care au achizitionat primele terminale din China, o piata cu care Adrian era extrem de familiarizat, dar si mai departe in stabilirea parteneriatelor.

“Ne-am dorit sa cumparam terminale din Romania, insa nu am reusit. Astfel, am ajuns in China de unde am achizitionat primele 600 de terminale. Organizarea transportului, procedurile vamale si restul pasilor erau pentru mine banalitati. Aptitudinile mele de baza erau cele de vanzare si business development. Ca si parcurs, nu a fost complicat sa ajung din pozitia de business development in ceea de CEO in 2013, dupa doua schimbari, initial fiind Radu Ciorba si apoi Lucian Butnaru.”, isi aminteste Adrian Badea.

Schimbarea la fata a business-ului, de la ZebraPay la SelfPay: Care sunt proiectele prin care isi propune Adrian Badea sa creasca cu 70% cifra de afaceri

ZebraPay SelfPay

Zebrapay a devenit, la jumatatea lunii aprilie, SelfPay in urma unui proces de rebranding in valoare de 350.000 de euro, dupa ce, in anul 2017, a inregistrat o cifra de afaceri de 66,3 milioane de lei, in crestere cu 26,7% fata de anul anterior. La acel moment, Adrian Badea a precizat ca anticipeaza o crestere de 70% a cfirei de afaceri pentru 2018, idee pe care o sustine si in acest moment. Acesta ne-a detaliat o parte dintre proiectele prin intermediul carora va ajunge la aceasta performanta.

1. 387 de terminale in unitatile CEC Bank

In acest moment sunt peste 3300 de terminale SelfPay la nivel national, dintre care 117 in unitatile CEC Bank. Unul dintre proiectele desfasurate la nivelul companiei consta in instalarea a 387 de terminale in sediile bancii aflata in portofoliile statului.

"Rezultatele in ceea ce priveste proiectul cu CEC sunt peste asteptari, ceea ce dovedeste ca increderea e elementul principal care motiveaza clientii sa faca plati. Un terminal intr-o unitate CEC face 70-80 de tranzactii pe zi, in timp ce noi suntem in continuare la o medie de 9-10 tranzactii pe zi la nivel national. Oamenii au incredere cand vad sigla CEC", precizeaza Adrian Badea.

2. Angajati care sa acopere zonele neexploatate din tara

Din dorinta de a majora gradul de adoptie a terminalelor in anumite zone ale tarii, cei de la SelfPay au decis sa faca o schimbare la nivel de strategie, mizand pe angajati proprii care sa se ocupe de gestionare.

“Incepand de anul acesta avem oameni angajati care acopera zonele neexploatate la potential maxim. Am inceput cu judetele Sibiu, Vrancea, iar pana la finalul lunii iulie o sa acoperim si nordul Moldovei. Primele rezultate sunt bune, in sensul ca inregistram cresteri, in medie, de 12-15% de la o luna la alta”, precizeaza Badea.

3. Lansarea aplicatiei mobile

Adrian Badea spera ca pana la finalul acestui trimestru vor lansa aplicatia mobile destinata celor peste 700.000 de persoane care realizeaza lunar plati prin intermediul terminalelor SelfPay.

“In faza unu, aplicatia va fi de tip loyalty, urmand ca pana la finalul ultimului trimestru sa o transformam intr-un portofel digital. Pentru inceput, dupa fiecare plata, utilizatorii vor scana bonul sau ecranul terminalului si vor primi recompense in puncte ce vor fi inmagazinate in contul personal. Prin intermediul acestor puncte ei vor putea sa participe la diverse tombole cu premii. De asemenea, in aplicatie vor gasi istoricul platilor si o harta cu terminalele”, precizeaza Adrian.

4. Plata cu cardul

Un alt proiect care contribuie la strategia celor de la SelfPay de a deveni omnichannel este integrarea platii cu cardul la terminal. Acestia au testat deja aceasta optiune, insa mai trebuie sa treaca de negocierile cu schemele de plata de la noi din piata.

“Negociem in acest moment cu Visa si cu MasterCard. Noi am testat plata cu cardul impreuna cu Printec si cu Leumi Bank. Avem peste 700.000 de clienti care platesc lunar in numerar, iar o parte dintre acestia ne trimit solicitari privind introducerea platii cu cardul. Ne dorim foarte mult sa avem aceasta optiune si speram sa reusim sa validam proiectul. Planul initial era sa punem cel putin 25-30 de statii care accepta plata cu cardul pentru a intelege apetitul, macar acest lucru vreau sa stiu ca il ducem la capat pana la finalul anului”, declara Adrian Badea.

Sursa foto: Udrescu Ovidiu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri