Premierul Viorica Dancila a declarat ca Sanatatea, Educatia, Agricultura si Transporturile sunt patru domenii care primesc mai multi bani in urma primei rectificari bugetare din 2018, programata a fi aprobata de Guvern la jumatatea lunii august. Alte institutii care vor primi mai multi bani sunt Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Ministerul Afacerilor Interne, noteaza Agerpres.

"Sanatatea, domeniu prioritar in viziunea noastra de guvernare, a beneficiat de o suplimentare consistenta de 891 milioane de lei, cea mai mare parte din aceasta suma fiind alocata pentru achizitia de echipamente medicale. Din acest surplus, vom achizitiona 300 de incubatoare pentru maternitati, 300 de aparate de testare auditiva pentru nou nascuti si alte echipamente pentru mame si copii. Am alocat, de asemenea, sumele necesare pentru derularea proiectului in care colaboram cu Banca Mondiala, pentru achizitia de echipamente pentru unitatile de urgenta, aparate de rezonanta magnetica si computere tomograf, dar si screeninguri pentru depistarea precoce a cancerului. Am alocat, de asemenea, sume suplimentare pentru programele de sanatate publica si pentru proiectele cu finantare externa nerambursabila", a declarat Viorica Dancila, joi, la Palatul Victoria.

Premierul a adaugat ca pentru Educatie, al doilea domeniu prioritar din programul de guvernare, Guvernul a repartizat la rectificare o suma suplimentara de 178 de milioane de lei.

"Acesti bani vor fi utilizati pentru plata burselor, elevilor si studentilor, dar si pentru investitii in unitatile de invatamant. De asemenea, pentru universitati s-au alocat bani pentru constructia unei aule si a unei sali de conferinte la Universitatea Politehnica Bucuresti, finalizarea Corpului C de la Universitatea Valahia de la Targoviste, precum si finalizarea sediului central al Universitatii din Pitesti", a declarat Dancila.

Prim-ministrul a precizat ca in domeniul agriculturii, unde a fost inclusa si Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara, a fost alocata suplimentar suma 185 de milioane de lei.

"Subliniez, insa, ca am prevazut in buget o suma de peste 110 milioane de lei pentru combaterea si eradicarea pestei porcine. Acesti bani vor fi folositi inclusiv pentru despagubirea fermierilor. Am prevazut, de asemenea, sumele necesare pentru plata motorinei utilizate la lucrarile agricole. De asemenea, vom incepe investitiile la 37 de statii de pompare necesare pentru extinderea suprafetelor agricole irigate", a mentionat premierul.

Dancila a afirmat ca "o suma consistenta a fost repartizata autoritatilor locale".

"Avem aici o suma suplimentara de 1,1 miliarde lei pentru mentinerea veniturilor comunitatilor locale, cel putin la nivelul anului 2017 si pentru asigurarea sumelor necesare privind hrana elevilor. La acestia se adauga alte 300 de milioane de lei destinati investitiilor prin Programul National de Dezvoltare Locala, ma refer la PNDL 1 si PNDL 2, bani care vor fi alocati comunitatilor locale prin Ministerul Dezvoltarii, in special pentru extinderea retelelor de apa si canalizare si pentru reabilitarea drumurilor judetene si comunale", a mai declarat premierul.

Dancila a subliniat ca, pentru prima data in ultimii patru ani, Transporturile vor primi bani in plus la rectificarea bugetara.

"Sumele suplimentare sunt destinate sustinerii proiectelor de investitii din domeniul infrastructurii de transport, dar si pentru achizitia unui simulator de zbor pentru Scoala de Aviatie. Se asigura astfel sumele necesare pentru finalizarea modernizarii DN 18 pe segmentul Baia Mare - Sighetu Marmatiei - Iacobeni. De asemenea, vom aloca sumele necesare pentru finalizarea reabilitarii podului Agigea - Constanta, pentru constructia unui pod peste raul Vedea si pentru inceperea unei lucrari complexe de cale ferata intre Ramnicu Valcea si Valcele, lucrare care treneaza de peste 15 ani", a spus premierul.

Dancila a mentionat in acelasi context ca s-au alocat in buget 21 de milioane lei pentru pregatirea a 21 de proiecte de investitii prin parteneriat public - privat in infrastructura de transport, in sanatate, agricultura si turism.

Premierul a anuntat ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va primi, la rectificarea bugetara, o suma suplimentara de 278 de milioane de lei.

"Prin aceasta rectificare, la ANAF am repartizat o suma suplimentara de 278 milioane de lei pentru modernizarea sistemului informatic, achizitia de echipamente pentru personalul vamal si modernizarea punctelor vamale de la granita Uniunii Europene, respectiv pe frontiera cu Republica Moldova, Ucraina si Serbia", a explicat Dancila.

Ea a precizat ca o alta institutie care va primi bani la rectificarea bugetara este Ministerul Afacerilor Interne.

"La Ministerul de Interne, am alocat o suma suplimentara de 366 milioane de lei pentru achizitia de echipamente si mijloace de interventie si de mobilitate terestra pentru Jandarmerie si Politie, dar si pentru asigurarea salariilor pentru aproape 8.000 de noi posturi de agenti si subofiteri", a mai spus Dancila.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri