Piata valutara pare a fi inca in vacanta. Cursul de schimb fluctueaza lent de la o zi la alta, fara a trasa un trend previzibil. Toamna a venit, insa, iar datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata un deficit extern in crestere accelerata, cu mai mult de un miliard de euro de la o luna la alta, fapt care, cu siguranta, va pune presiune pe leu in sensul deprecierii acestuia.

Cotatia anuntata joi de BNR pentru euro a scazut nesemnificativ fata de sedinta precedenta, scadere care pare mai degraba o stagnare. Cursul anuntat s-a situat la 4,6391 lei/euro, in scadere cu 0,02 bani de la 4,6393 lei/euro miercuri.

Curs BNR pentru dolar, indecis: sub sau peste 4 lei/dolar?

Raportul dolar/leu a scazut ceva mai mult in sedinta de joi, cu 0,81 bani (0,2%), ducand paritatea, din nou, sub pragul de 4 lei. Astfel, cursul a fost stabilit la 3,9930 lei/dolar, de la 4,0011 lei/dolar cu o zi in urma.

Cel putin la fel de indecis este si raportul euro/dolar care fluctueaza, de mai multe sedinte, in jurul valorii de 1,16 dolari/euro. Joi, 13 septembrie, acesta a depasit pragul, semn de depreciere pentru dolar, fapt care a dus si la scaderea monedei americane in raport cu leul (avand in vedere ca aceasta cotatie, pe piata locala, se stabileste prin intermediul euro).

Pe de alta parte, francul elvetian, continua sa creasca spre ingrijorarea romanilor cu credite in aceasta moneda. Dupa parecierea consistenta de miercuri, de 1,15 bani, francul a mai castigat inca 0,49 de bani, iar cursul anuntat de BNR s-a situat la 4,1165 lei/franc, in urcare de la 4,1116 lei/franc in sedinta precedenta.

Curs euro in regiune: trendul, la fel de indecis ca in Romania

In regiune, zlotul polonez s-a depreciat ceva mai mult fata de moneda unica europeana (cu 0,19%), pana la un curs de aproximativ 4,313 zloti/euro, in timp ce coroana ceha a continuat sa se aprecieze in raport cu euro (cu 0,3%) la 25,5 coroane/euro. Si forintul unguresc a urcat, joi, comparativ cu moneda europeana, insa mai mult simbolic (cu 0,03%), cotatia variind in jurul valorii de 325 de forinti/euro.

Toamna, insa, nu se anunta prea linistita pentru leu. Moneda nationala este direct influentata de deficitul de cont curent si, in conditiile in care acesta creste accelerat si nu exista surse consistente de valuta pentru a-l finanta, este posibil sa sistam la deprecierea monedei nationale in perioada urmatoare, de altfel anticipata de majoritatea analistilor.

Cele mai recente date publicate de BNR arata o adancire a deficitului de cont curent la 4,8 miliarde de euro la 7 luni (ianuarie - iulie 2018) cu mai mult de un miliard de euro fata de luna anterioara si cu aproximativ 650 de milioane de euro peste cel din primele 7 luni ale lui 2018.

Deficitul extern este cauzat in principal de balanta bunurilor (import/export de bunuri) care, in perioada mentionata, a inregistrat un deficit de peste 7 miliarde de euro.

In aceste conditii, pentru perioada urmatoare, analistii se asteapta deprecierea leului cu un procent in urmatoarele 12 luni, pana la un nivel mediu de 4,685 lei pentru un euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri