Monedele statelor din Europa Centrala vor avea dificultati in a se aprecia in cursul anului urmator, coroana ceha urmand sa fie singura moneda care ar urma sa inregistreze un mic castig, arata rezultatele unui sondaj publicat joi de Reuters.

Incetinirea ritmului de crestere este un factor important care afecteaza monedele din regiune, lovite, in cursul acestui an, de cresterea riscurilor globale, precum tensiunile comerciale dintre SUA si China sau modul neclar in care se va face iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Chiar daca pana acum economiile din Europa Centrala au rezistat destul de bine la incetinirea economiei mondiale, in ultima perioada au inceput sa iasa in evidenta efectele incetinirii in randul partenerilor comerciali occidentali, in special in cazul Germaniei, motorul economiei europene.

Majoritatea analistilor intervievati de Reuters se asteapta ca leul romanesc sa se deprecieze cu 1,5% anul viitor ajungand la un curs de schimb 4,85 lei pentru un euro, din cauza ingrijorarilor cu privire la deficitul bugetar si cel al balantei comerciale.

O alta moneda din regiune care ar urma sa se deprecieze este forintul ungar, analistii intervievati de Reuters mizand pe o depreciere de 1,1%, pana la un curs de schimb de 335 forinti pentru un euro in urmatoarele 12 luni. "Credem ca politica monetara a Bancii Centrale a Ungariei este mult prea relaxata avand in vedere tendinta de deteriorare a contului curent", a declarat analistul ING, Petr Krpata.

Forintul polonez, cea mai lichida moneda din regiune, ar urma sa se deprecieze si el cu 0,5%, pana la un curs de 4,30 zloti pentru un euro, potrivit analistilor intervievati de Reuters. Un motiv de prudenta pentru moneda poloneza are legatura cu soarta creditelor ipotecare in franci elvetieni si impactul lor asupra sectorului bancar. Zlotul polonez s-a depreciat saptamana trecuta dupa ce Curtea Suprema de Justitie din Polonia a dat un verdict care in opinia investitorilor creste riscurile ca imprumuturile ipotecare in franci sa fie convertite in moneda locala in conditii nefavorabile pentru banci.

Analistii sunt de parere ca singura exceptie de la aceasta tendinta este coroana ceha, prognozata sa se aprecieze cu 0,5% in urmatoarele 12 luni, pana la 25,43 coroane pentru un euro. Banca Nationala a Cehiei ramane una din putinele banci centrale din Europa care dezbate daca trebuie sa majoreze dobanzile pentru a contracara presiunile inflationiste.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri