Proiectul de lege ce reglementeaza cadrul legal pentru infiintarea schemelor de pensii ocupationale si ale fondurilor de pensii ocupationale a fost adoptat miercuri, in unanimitate, de catre Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

Proiectul, initiat de Guvern, transpune prevederile Directivei (UE) 2016/2341 a Parlamentului European si a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activitatile si supravegherea institutiilor pentru furnizarea de pensii ocupationale (IORP). El defineste principiile infiintarii schemelor de pensii ocupationale si ale fondurilor de pensii ocupationale, autorizarea schemelor de pensii ocupationale, constituirea fondului de pensii ocupationale prin contract de societate civila, colectarea contributiilor si investirea resurselor financiare ale fondurilor de pensii ocupationale, precum si plata pensiilor ocupationale, potrivit Agerpres.

Presedintele Comisiei pentru munca, Adrian Solomon (PSD), a aratat ca adoptarea acestor reglementari deschide "calea rezolvarii" situatiei pensiilor speciale.

El a mentionat ca legea, odata promulgata, va da posibilitatea angajatorilor sa organizeze scheme de pensii ocupationale, astfel incat, in baza unor contributii in timpul activitatii, angajatii sa poata beneficia de o alta componenta a pensiei, la final de cariera.

"Am reusit azi sa transpunem o directiva europeana care din 2016 se tot dorea a fi transformata in lege in Romania. Pensiile ocupationale deschid, astfel, si calea rezolvarii asa-numitelor pensii speciale, pentru ca o serie intreaga de categorii de profesii vor putea, prin implicarea angajatorilor, de acum incolo, sa creeze o schema de pensii facultative, prin care sa suplineasca acele beneficii pe care statul sau orice alt angajator si le asuma printr-un contract implicit sau printr-un contract explicit. Contractele implicite pentru schema de beneficii definite sunt acele statute ale unor profesii, statute speciale - ca vorbim de magistrati, ca vorbim de militari, ca vorbim de aviatori sau de alte categorii, printre care, evident, si parlamentarii. Deschidem astfel posibilitatea ca Pl-x 166 (Propunerea legislativa pentru abrogarea pensiilor speciale - n.r.) si Pl-x 292 (Propunerea legislativa pentru completarea alin.(1) al art.456 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal - n.r.) sa fie adoptate cat mai curand, daca Guvernul se va pronunta asupra amendamentelor care au fost depuse la Comisie", a precizat el.

Cristian Seidler (USR) si-a exprimat speranta ca adoptarea acestui proiect va permite eliminarea pensiilor speciale in sedinta de plen de saptamana viitoare.

"Ma bucur foarte mult ca in Romania vom avea pensii ocupationale. Sper sa fie promulgat proiectul cat mai repede. Si inca de saptamana viitoare putem, aici, in plen, ca un cadou mult prea intarziat, sa facem dreptate si sa eliminam orice pensie speciala. Pentru ca in sistemul pensiilor din Romania nu mai trebuie sa existe nicio pensie fara contributivitate", a spus reprezentantul USR.

Mara Calista (PNL) a aratat ca pensiile ocupationale, existente si in alte state europene, ar reprezenta un al treilea pilon al pensiilor, pe langa cele contributive sau cele gestionate de Pilonul 2.

"Romania era una dintre putinele tari care nu avea reglementata legea pensiilor ocupationale. Da, este o solutie ca adoptarea acestei legi sa conduca la eliminarea pensiilor speciale, tocmai pentru ca se va forma un statut concret pentru fiecare categorie in parte, intre ce inseamna angajator si entitatile care vor gestiona pensiile ocupationale sau intre persoane individuale si entitatile care vor gestiona pensiile ocupationale", a aratat ea.

Guvernul a adoptat pe 27 august un proiect de lege ce reglementeaza cadrul legal necesar pentru infiintarea schemelor de pensii ocupationale si ale fondurilor de pensii ocupationale, inclusiv aspectele legate de administrarea acestora.

Initiativa constituirii unui fond de pensii ocupationale apartine exclusiv unui administrator autorizat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), in timp ce schema de pensii este stabilita de catre fiecare angajator care doreste si are capacitatea financiara sa ofere angajatilor sai astfel de beneficii.

Astfel, daca un angajator decide sa stabileasca o schema de pensii ocupationale, el este obligat sa ofere informatii despre aceasta tuturor angajatilor sai si poate stabili cuantumuri diferentiate de contributie proprie pentru lucratori pe criterii de vechime, functie sau drepturi salariale. Totodata, pensia ocupationala este facultativa, ceea ce inseamna ca incheierea unor relatii contractuale intre o persoana si un angajator nu poate fi conditionata de obligarea persoanei respective sa contribuie in nume propriu la un fond de pensii ocupationale.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri