Planul Național de Investiții și Relansare Economică publicat de Guvernul PNL își propune trecea de la modelul actual de dezvoltare al țării bazat doar pe consumul populației și determinat de politicile pro-ciclice, despre care Adrian Codirlașu, președintele CFA România, spune într-un interviu acordat wall-street.ro, că ne-a adus în situația în care suntem acum, cu extrem de puțin spațiu fiscal și fără bani de a reporni economia la unul concentrat pe investiții. Analistul vede planurile actualului Guvern ca fiind unele ambițioase și consideră că stoparea epidemiei și atragerea de cât mai mulți bani europeni sunt soluțiile de care avem nevoie.

Analistul vede estimările referitoare la evoluția PIB-ului în 2020, respectiv un impact de 1,9%, și obiectivul privind atingerea unui PIB per capita de 87% din media UE în 2025 din Planul Național de Investiții și Relansare Economică ca fiind ambițioase.

”Este ambițioasă estimarea cu privire la evoluția Produsului Internt Brut în 2020. Ar putea fi posibil doar dacă ieșim imediat din criza medicală, dar văzând ratele de infectare din ultimă perioadă imi este teamă ca nu cumva să ajungem din nou la alte restricții. Probabil vor fi închise anumite zone, rute de călătorie, însă nu cred că va mai fi o stare de urgență ca cea din lunile martie și aprilie. Însă și aceste măsuri vor afecta economia, deoarece chiar dacă nu avem restricțiile respective, prin simplu fapt că oamenii văd cum cresc cazurile și spitalele sunt aglomerate, nu vor mai fi dispuși către consum și asta ne va afecta direct”, consideră Codirlașu.

În ultimul sondaj realizat în cadrul Asociației CFA România, organizația profesioniștilor în investiții din România, estimările acestora vedeau o scădere de 4% a economiei, un deficit bugetar de 8-9% și o rată a șomajului situată în jurul a 7-8%.

Citește și Jakobsen, Saxo Bank: Când lumea arde, nu există nicio protecție reală pentru banii tăi

Nu avem bani pentru un al doilea val de COVID-19. Trebuie să folosim cât mai mulți bani europeni

Modelul actual de dezvoltare al țării, pe care guvernul Orban promite să îl schimbe prin Planul Național de Investiții și Relansare Economică, bazat doar pe consumul populației determinat de politici pro-ciclice ne-a adus într-o situație cu extrem de puțin spațiu fiscal, în care nu avem bani de repornire a economiei.

”Trebuie să folosim bani cât de mult putem bani europeni. Aici văd soluția de ieșire, alături de stoparea epidemiei, doarece un val doi va genera o recesiune prelungită și grea. Nu avem bani să luptăm cu ea, de aceea este important să prevenim”, precizează Adrian Codirlașu pentru wall-street.ro.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat în ultimele două zile, 1 iulie și 30 iunie, 388 de noi cazuri de îmbolnăvire, respectiv 326. În total, România inregistrează până la momentul redactării acestei știri 27.296 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19).

Citește și Jakobsen, Saxo Bank: Industria aeriană a murit în această criză. Plata biletului va deveni precum plata facturii la gaze

În planul prezentat la finalul lunii mai de către Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, României i se oferă 19,6 miliarde de euro, sub formă de fonduri nerambursabile și posibilitatea de a împrumuta încă 11.4 miliarde de euro. Un total de 31,2 miliarde de euro. La finalul lunii iunie, Iohannis a avut o discuție cu președintele Consiliului European despre viitorul buget al UE și planul de relansare economică, discuție în cadrul căreia a cerut mai multe granturi decât împrumuturi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri