Dacă vara trecută doar câteva societăți de asigurări de pe piața autohotnă ofereau polițe de asigurare medicală pentru călătorii, care acopereau riscul îmbolnăvirii cu COVID-19, în prezent, cei mai mulți asiguratori din top 10 oferă acest tip de produs, cu diferite variante de acoperire a riscurilor.

În ultima perioadă, cele mai multe companii de asigurări fie au eliminat din condiţiile de asigurare excluderea pentru pandemie, fie au adăugat acoperirea specifică pentru riscul îmbolnăvirii cu noul coronavirus SARS-Cov2.

Astfel, asiguările travel (de călătorie) care acoperă riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 se regăsesc în portofoliul de produse Allianz-Țiriac Asigurări, Mondial Assitance, Uniqa Asiguări, Gothaer Asigurări, Groupama Asigurări, Omniasig, Eurolife FFH și, mai nou, Generali.

Asigurarea storno, cea mai căutată

Prin specificul ei, piaţa polițelor de călătorie reacționează imediat la ceea ce se întâmplă în viața de zi cu zi. Astfel, creșterea de preț, în opinia specialiștilor contactați de wall-street.ro, nu foarte mare, se datorează asigurărilor storno. Acestea acoperă riscurile înainte de plecare, ceea ce reflectă creşterea evidentă de risc, implicit a costurilor cu polițele storno (care oferă acoperire în caz de anulare a călătoriei), în contextul pandemic.

”Ceea ce clienții caută cel mai mult este să li se returneze, în baza asigurării, banii achitați pentru sejur dacă la efectuarea testului înainte de plecare acesta este pozitiv”, a declarat Mariana Rotaru, director executiv Delta SRS Broker de Asigurare-Reasigurare.

În cazul Allianz Țiriac Asigurări, riscul îmbolnăvirii cu Covid-19 este inclus în acoperire, iar ceea ce se preia într-un astfel de caz sunt cheltuielile medicale în străinătate și repatrierea.

”De asemenea, cheltuielile aferente anulării sau întreruperii călătoriei din cauza îmbolnăvirii cu COVID-19 sunt preluate de Allianz-Țiriac, în cazul în care la polița de călătorie în străinătate a fost atașată și acoperirea storno, care permite recuperarea cheltuielilor”, au precizat reprezentanții asiguratorului.

O asigurare de călătorie bună, nu una ieftină

Fiecare societate de asigurări pune la dispoziția potențialilor clienți mai multe variante ale poliței de călătorie. În funcție de acoperirile pentru care asiguratul optează, vârsta sa și durata călătoriei variază și prețul asigruării travel.

În prezent, pentru un sejur de 7-8 zile în țările europene, dar și în Turcia sau Egipt, o persoană va plăti, pentru o asigurare care acoperă și riscul îmbolnăvirii cu COVID-19, 80-100 lei, sumă care include și asigurarea storno.

Este important să avem o asigurare bună și nu una ieftină. O asigurare bună ne oferă cu adevărat protecție financiară în cazul producerii riscurilor acoperite de poliță.

- Mariana Rotaru, director exectuiv Delta SRS Broker de Asigurare -

Trebuie menționat faptul că pentru familii există oferte de pachete cu varii discount-uri.

”Prețul variază în funcție de vârsta asiguratului și perioada sejurului, însă vestea bună este că se pot asigura inclusiv persoanele cu vârste de 70-80 de ani sau chiar peste, însă cu cât vârsta asiguratului este mai înaintată, prețul poliței va crește direct proporțional”, a adăugat Rotaru.

Unii asiguratori au pe site-urile oficiale și calculatoare pentru a afla prețurile poliței de călătorie. De exemplu, conform unui astfel de calculator de pe site-ul Mondial Assitance, o persoană de 37 de ani, care pleacă într-un sejur de o săptămână în Grecia va plăti pentru o asigurare medicală de călătorie între 44 și 85 lei, în funcție de varianta pentru care optează.

La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o asigurare de călătorie pe timp de COVID

În contextul pandemiei, atunci când plecăm din țară trebuie să fim atenți să călătorim într-o ”țară verde” din punct de vedere epidemiologic. Specialiștii recomandă turiștilor români să urmărească website-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), secțiunea ”Sfaturi de călătorie”, apoi ”Condiții de călătorie”, unde este prezentată situația tuturor țărilor și cerințele fiecăreia, în timp real.

Pe site-ul Uniqa Asiguări se precizează faptul că evenimentele legate de COVID-19 sunt acoperite prin polița de asigurare, chiar și în condițiile declarării pandemiei/epidemiei, dacă la data achiziționării poliței și la data plecării în călătorie, destinația călătoriei nu se regăsește în Lista statelor cu risc epidemiologic crescut, respectiv Zona Roșie sau Galbenă, publicată pe site-ul www.insp.gov.ro. La fel și site-ul Mondial Assistance.

De precizat însă că cele mai importante destinații de vară pentru români, adică Bulgaria, Grecia și Turcia sunt acoperite.

La fel de important este și dacă polița acoperă și cheltuielile suplimentare dacă turistul este nevoit să stea în carantină la locul destinației. În acest sens, recomandarea specialiștilor în asigurări este să urmărească ce societăți acoperă carantina la hotel, transportul etc.

”Dar chiar și așa cheltuielile suplimentare generate de intrarea turistului în carantină este acoperită într-o limită foarte mică, de maximum 1.000 de euro, care acoperă numai cazarea la hotel”, a atras atenția directorul exectiv al brokerului de asigurare Delta SRS.

De exemplu, cheltuielile cu carantinarea/izolarea în afara țării, cum sunt cheltuielile cu cazarea la hotel, nu sunt preluate de asigurarea oferită de Allianz Țiriac Asigurări.

Apoi, specialiștii atrag atenția că pierderea avionului nu este acoperită în cazul în care carantina se extinde dincolo de data la care era programat zborul de întoarcere.

Dacă vorbim la modul general, polițele travel sunt valabile aproape în întreaga lume, fiind excluse țări recunoscute pentru conflictele armate precum Siria, Iran, Liban, Iraq, Afganistan și Coreea de Nord.

Asigurații trebuie să mai fie atenți la destinații precum SUA, Israel și Canada. De obicei, costurile diferă pentru că preluarea riscurilor pentru acestea de către asiguratori sunt mult mai scumpe, de aici și prețurile mai ridicate ale polițelor travel pentru aceste zone. Astfel, când clientul cumpără o poliță multi-trip (mai multe călătorii în același contract de asigurare), pe un an de zile trebuie să specifice de la început dacă va avea o vacanță în Israel sau nu, pentru că aceste destinații pot dubla costurile asigurării. Iar, a călători fără asigurare este total neindicat întrucât ar putea surveni cheltuieli, în caz de îmbolnăvire, pe care poate nu ni le-am permite în mod curent.

Totodată, clienții asigurați care doresc o acoperire și mai complexă, care să includă repatrierea trebuie să urmărească dacă aceasta este inclusă în acoperiri. Cel mai simplu însă este să apelăm la serviciile unui consultant, broker de asiguări, pentru ale cărui servicii nu se va plăti în plus.

Lecția Pandemiei: apetitul crescut pentru asigurările de călătorie

Un studiu recent al Generali Global Assistance arată că 70% dintre europeni și 64% dintre americani sunt mult mai dispuși să achiziționeze o asigurare de călătorie, ca o consecință directă a pandemiei.

În trecut, 44% dintre europeni, comparativ cu 33% dintre americani, au încheiat o asigurare de călătorie când au rezervat un pachet turistic.

Același studiu arată care sunt top 3 acoperiri care îi liniștesc pe cei care vor să călătorească: anularea voiajului în caz de infecție cu COVID-19 sau închiderea (43%), asistența medicală și repatrierea (22%), rambursarea zilelor de călătorie neutilizate, dacă vacanța este întreruptă (20%).

Apoi, 23% dintre americani, comparativ cu 20% dintre europeni, au fost mai încântați de faptul că, dacă vacanța ar fi întreruptă, ar primi înapoi banii pentru zilele de călătorie neutilizate.

Nu în ultimul rând, 23% dintre europeni, comparativ cu 17% dintre americani, au fost mai liniștiti la gândul că o asigurare de călătorie acopera asistența medicală și repatrierea.

Sursa foto: Rawpixel.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri