Șefii băncilor de top din Europa nu pot cădea de acord în legătură cu durata în care inflația va continua să crească sau să rămână la un nivel ridicat și sunt la fel de divizați precum decizionalii politici sau antreprenorii.

Pe de-o parte se află cei care se pregătesc pentru o inflație de lungă durată, între care Christian Sewing, CEO-ul Deutsche Bank AG, precum și omologul său de la Nordea Bank ABp (Finlanda), potrivit agenției Bloomberg.

Sewing consideră că a venit vremea ca băncile centrale să înceapă să gândească felul în care să destindă anii întregi de rate negative ale dobânzilor, care au apăsat asupra profitabilității instituțiilor care oferă împrumuturi.

Citește și România, în topul țărilor UE cu cea mai mare inflație anuală. Cine stă mai rău decât noi

Banca Națională a României (BNR) se află și ea mai degrabă în grupul cu această orientare, lucru pe care l-a admis în ultimul raport al Consiliului Administrativ.

Rata anuală a inflaţiei va creşte probabil mult mai pronunţat pe orizontul scurt de timp decât s-a anticipat în prognoza din luna august, care indica un vârf de 5,6% în decembrie 2021, a notat minuta ultimei şedinţe de politică monetară a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale, la câteva zile după ce INS a raportat o rată a inflației de 6,3% pentru luna septembrie a acestui an.

De cealaltă se află cei care consideră că explozia inflației din ultima perioadă este doar temporară, între care sunt șefii Banco Santander SA, Ana Botin și Swedenbank AB, Jens Henriksson, însă și ei sunt conștienți de pericolul prezentat de o eventuală persistență a presiunii prețurilor mari.

Asemenea BNR, Guvernatorul Băncii centrale britanice, Andrew Bailey, s-a pronunțat în favoarea creșterii dobânzii cheie, afirmând în această lună băncile centrale vor trebui „să acționeze” pentru a curba forțele inflaționiste.

Între timp, oficialii mai multor bănci centrale europene ațintesc către salariile neplătite atunci când susțin ipoteza că actuala inflație este în mare parte una tranzitorie.

Johan Torgeby, CEO al grupului financiar SEB AB (Suedia), a avertizat că industria financiară vede deja numeroase dovezi că prețurile în cazul compensațiilor și tehnologiei cresc.

„Dacă inflația se va menține la acest nivel înalt, ne va afecta și pe noi la fel de mult ca pe companiile din celelalte industrii”, a afirmat acesta.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri