Poprirea conturilor Revolut este o temă care stârnește mereu polemici în rândul comunității de utilizatori din România, părerile privind posibilitatea ANAF de a face acest lucru fiind împărțite. În urma unei solicitări wall-street.ro, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a explicat care este procesul prin care recuperează banii datorați statului de românii care au cont la Revolut, menționând că solicitările trimise până în prezent vizează datorii ce depășesc 5 milioane de lei.

Banca digitală Revolut a depășit peste 2 milioane de utilizatori în România, după patru ani de la lansarea oficială la nivel local, unde recent a început să ofere și credite. Una dintre temele principale discutate, de-a lungul anilor în grupurile destinate utilizatorilor de pe diverse platforme sociale, ține de posibilitatea ANAF de a popri conturile.

Ultimul eveniment care a stârnit din nou rumoare printre o parte dintre utilizatori a avut loc în luna iulie, când în spațiul public au apărut informații referitoare la acțiuni în instanță ce vizau poprirea unor conturi Revolut. (Detalii AICI).

Poprirea conturilor Revolut: ANAF a trimis către fiscul lituanian solicitări pentru datorii ce depășesc 5 milioane de lei

blocarea conturilor Revolut
sursa foto: PJ Williams / Shutterstock.com

Ca urmare a unei solicitări transmise de wall-street.ro, ANAF a explicat modul în care recuperează banii din conturile Revolut ale românilor datornici. Concret, procesul se bazează pe colaborarea dintre ANAF și fiscul lituanian, deoarece Revolut a ales Lituania pentru obținerea licenței bancare cu care operează la nivelul Uniunii Europene.

”Pentru indisponibilizarea sumelor existente în conturile Revolut, Agenția Națională de Administrarea Fiscală transmite către autoritatea competentă din Lituania cereri de recuperare, în conformitate cu dispozițiile Directivei Consiliului nr. 2010/24/UE privind asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de impozite, taxe și alte măsuri, precum și ale Regulamentului(CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului(CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială”, precizează ANAF pentru wall-street.ro.

De asemenea, ANAF menționează că, potrivit dispozițiilor referitoare la asistența reciprocă la recuperare între state, organele fiscale din Lituania aplică măsurile de executare silită prin poprirea asupra conturilor bancare deschise de către debitorii români la Revolut Bank UAB cu sediul în Vilnius, Lituania, urmând să transfere în România sumele recuperate.

”Până în prezent au fost transmise către autoritatea competentă din Lituania cereri de asistență reciprocă la recuperare, pentru debitori ale căror obligații bugetare restante depășesc 5 milioane de lei”, precizează ANAF pentru wall-street.ro.

Pe tema blocării conturilor, Revolut a precizat anterior că cooperează pe deplin cu autoritățile de reglementare și autoritățile statului în privința reducerii fraudelor, a evaziunii fiscale și a prevenirii spălării banilor.

„Este un subiect de maximă importanță pentru noi și va continua să fie o prioritate pe agenda noastră. Ne raportăm la aceleași reglementări ca orice altă instituție financiară din spațiul european și aplicăm o abordare bazată pe risc. Suntem supravegheați atât de Banca Lituaniei, cât și de Banca Centrală Europeană și operăm cu licență bancară în 30 de piețe din Uniunea Europeană, respectând toate reglementările europene legate de lupta împotriva spălării banilor și a evaziunii fiscale. Tocmai prin prisma acestor elemente de reglementare, considerăm că Revolut nu este expus la utilizări iresponsabile mai mult decât orice altă instituție financiară reglementată în Europa”, menționa Revolut într-o reacție transmisă anterior pe acest subiect privind poprirea conturilor.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri