Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a dat asigurări că românii nu vor avea credite mai scumpe după introducerea impozitului de 1% pe cifra de afaceri a băncilor, scrie Agerpres.

"Nicidecum. Sunt 41 de bănci şi 336 de milioane de lei este efectul cumulat al impozitului pe cifra de afaceri pe care băncile îl plătesc. Discutam zilele trecute cu un preşedinte de bancă şi mi-a spus: 'Domnul ministru, să ştiţi că puteam şi 3% să suportăm', pentru că am ajuns cu dumnealor la înţelegerea ca această taxă, cum îi spunem noi impozit minim, limbajul nostru de specialitate, să fie pus pe cifra de afaceri definită conform normelor bancare", a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, într-un briefing de presă susţinut la Palatul Victoria, după ce a fost întrebat dacă această taxă pe cifra de afaceri a băncilor va însemna şi credite mai scumpe pentru românii de rând.

Totodată, Boloş le-a mulţumit băncilor că au înţeles demersurile făcute de Guvern "într-o perioadă grea pentru ţara noastră".

"Şi, în felul acesta, mulţumesc băncilor că au înţeles demersurile pe care le-am făcut într-o perioadă grea pentru ţara noastră, într-o perioadă în care trebuie să fim atenţi cum cheltuim banii publici şi într-o perioadă în care era nevoie - şi este nevoie - de această solidaritate, de această justeţe a relaţiei pe care o avem cu mediul de afaceri, a modului în care ne cheltuim banii publici şi, desigur, să fim mult mai aspri cu ceea ce înseamnă combaterea evaziunii fiscale", a subliniat oficialul de la Finanţe.

Ministrul Marcel Boloş a oferit explicaţii pe proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare, pentru care Executivul urmează să îşi asume răspunderea, şi care a fost analizat în primă lectură în cadrul şedinţei de Guvern.

Cât de scump vor plăti băncile: Noul impozit mușcă doar câteva zeci de milioane din profit

Banca Transilvania, BCR și BRD, cele mai mari trei bănci din România, ar urma să plătească circa 30-50 mil. lei fiecare impozit ”pe cifra de afaceri” – așa cum Ministerul Finanțelor a denumit noul impozit de 1% pe care vrea să îl introducă asupra băncilor începând de anul viitor. Suma este mult mai mică în comparație cu cea adusă anterior în discuție de ministrul Marcel Boloș, care a făcut referire la un impozit uriaș, de 40% din profit, discutat inițial în Italia anul acesta.

Guvernul a lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung. Proiectul complet poate fi consultat la această pagină.

Una dintre cele mai importante noi măsuri fiscale este introducerea unui nou impozit, de 1%, pe cifra de afaceri a băncilor. Deoarece contabilitatea băncilor este diferită de cea a companiilor normale, neexistând o ”cifră de afaceri” propriu-zisă în bilanț, Finanțele au hotărât ca impozitul să se aplice mai multor tipuri de venituri bancare, cele mai importante fiind veniturile încasate de bănci din dobânzi, precum și cele încasate din taxe + comisioane.

Sursa foto: Facebook/ Marcel Boloș

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri