Atunci când vorbim despre tranzacțiile făcute cu cardul în cazinourile online sau fizice, plățile au un comision de 2% per tranzacție, fiind considerată „taxa pe viciu”, bani care vor merge direct în bugetul de stat. Pe lângă această taxă, unele bănci din România au propriile comisioane aplicate atunci când faci tranzacții la păcănele, cazinouri online sau bilete la Loto cu cardul bancar. Costurile suplimentare impuse de bancile din România ajung la 5 lei plus 1,9% din suma jucată.

Deficitul bugetar a determinat statul să aducă noi impozite în majoritatea industriilor, de la bănci până la sectorul alimentar. Nici jocurile de noroc nu au fost scoase de sub lupa impozitărilor, măsurile de creștere a taxelor pentru această industrie fiind bine primite de români, având în vedere riscurile care sunt asociate cu acest viciu.

Majoritatea măsurilor care au fost luate au vizat supraimpozitarea operatorilor, dar au existat măsuri care au impactat direct și „amatorii de păcănele online”. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2019 organizatorii de jocuri de noroc online prevăzuți în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările și completările ulterioare, au obligația de a plăti o taxă lunară reprezentând 2% calculată la totalul taxelor de participare încasate lunar. Taxa menționată se calculează, se declară și se plătește la bugetul de stat, deci, din banii băgați la păcănele statul plătește pensii, salarii și asfaltarea străzilor.

Comisioane bancare: Ce taxe suplimentare percep băncile din România

„Taxa de viciu”, acei 2% din suma pe care o plătești la jocurile de noroc online, nu este singurul cost prevăzut acestei activități. Operatorii de jocuri de noroc pot să vină cu comisioane suplimentare atunci când faci o plată pe site-urile lor. Cu toate acestea, conform blogului jocpacanele.ro, majoritatea cazinourilor online nu doar că nu percep taxe suplimentare pentru utilizatori, ba, mai mult, marii jucători de pe piață aleg să acopere taxa de viciu de 2%.

O altă taxă suplimentară mai poate să fie impusă de instituția bancară la care ai cardul bancar. În momentul de față, din primele trei bănci din România ca nivel de active, doar BCR percepe un comision suplimentar pentru plățile efectuate la site-urile jocurilor de noroc. Banca Transilvania și CEC Bank au confirmat pentru wall-street.ro că nu prestează comisioane suplimentare pentru aceste tranzacții.

BCR, banca controlată de austriecii de la Erste, percepe un comision de 1,9% din valoarea tranzacției pentru tranzacţii efectuate la comercianţii de tip jocuri de noroc pentru plăţile online şi la POS 1,9% din valoarea tranzacției, conform grilei de comisioane.

Totodată, ING Bank percepe comisioane suplimentare pentru jocurile de noroc. ING percepe un comision pentru plăți cu cardul (la POS/pe internet) de tip jocuri de noroc de 3,9 lei + 1,9% pentru cardurile fizice, chiar și pentru planurile Gold. În ceea ce privește cardurile virtuale Visa RON Virtual / ING Pay, comisioane pentru plata la cazinouri sunt și mai mari: 4,9 lei + 2,2%. Conform băncii, începând cu 14 iunie 2024 se va aplica comisionul de 4,9 lei + 2,2% din sumă tranzacţiei pentru fiecare plată de tip Jocuri de noroc (Gambling).

comisioane jocuri de noroc la INGFoto: Grilă comisioane ING Bank

Cea mai nouă bancă de pe piața românească, Salt Bank, taxează scump tranzacțiile efectuate la jocurile de noroc. Fiecare tranzacție de acest tip te costă 5 lei plus 1,9% din suma jucată.

Comisioane bancare: Conturile bancare gratuite sunt restrictive cu plățile la păcănele

Toți românii vor putea avea acces la un cont bancar cu servicii de bază gratuite, conform legii privind incluziunea financiară, promulgată anul trecut. În ceea ce privește serviciile care nu sunt în categoria celor de baza, acestea trebuie să aibă comisioane rezonabile. Noua lege se aplică „consumatorului vulnerabil financiar” și are amendamente care limitează utilizatorul plata cu cardul la jocurile de noroc.

Băncile vor oferi gratuit servicii de bază precum plata cu cardul însă doar dacă acestea nu au legătură cu jocurile de noroc. Articolul 54 se modifică și va avea următorul cuprins: „Art.54. - (1) În cazul consumatorilor care nu îndeplinesc condițiile prevăzute la art.4 lit.e), instituțiile de credit: a) oferă gratuit serviciile prevăzute la art.48 alin.(1) lit.a), c) și d), pct.(i) și (ii) cu privire la alte plăți cu cardul decât cele în legătură cu jocurile de noroc;”.

Conform legii consumatorul vulnerabil din punct de vedere financiar este cel al cărui venit lunar nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie.

Cum încearcă Guvernul să trateze o societate „vrăjită de șeptarii păcănelelor”: limitarea reclamelor, taxe noi și eliminarea jocurilor de noroc de la sate

Sub presiunea unui deficit bugetar în creștere, Guvernul a venit cu mai multe legi care să crească impozitarea jocurilor de noroc, așa cum este taxa anuală de viciu în cuantum a 400 euro / aparat - aceasta taxă se calculează pe an, la cursul valabil pentru întreg anul, conform Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc. Efectul acestor taxe în descurajarea utilizatorului pare să fie destul de limitat: în anul 2023 comparativ cu anul 2022, volumul cifrei de afaceri din activităţile de jocuri de noroc a avut o scăzut cu 4,3%, conform INS.

Totodată, o altă metodă prin care s-a urmărit descurajarea jocurilor de noroc este limitarea reclamelor acestor operatori. De mai bine de un an, Jocurile de noroc sunt promovate la TV doar în intervalul orar 23:00-6:00.

Cea mai recentă lege privind limitarea acestei industrii este interzicerea păcănelor în localităţi cu populaţie mai mică de 15.000 de locuitori. Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 150.000 lei la 200.000 lei şi confiscarea sumelor provenite din activitatea contravenţională.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri