Reprezentantii companiilor de pe pilonul II si cei ai arbitrului pensiilor private s-au intalnit joi pentru a discuta proiectul de norma referitor la transferul aderentilor de la un fond la altul, urmand sa vina cu propuneri catre Comisie, a spus, citat de NewsIn, vicepresedintele CSSPP Ion Giurescu.
Conducerile societatilor de administrare care activeaza pe pilonul II urmeaza sa discute, peste doua saptamani sau dupa 1 ianuarie 2008, cu Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) propunerile in legatura cu proiectul de lege aflat in dezbatere publica in legatura cu transferul aderentilor, a precizat Giurescu.

El a mentionat ca, in cadrul intalnirii de joi, reprezentantii companiilor de pe pilonul II vin cu propuneri pentru a fi discutate cu arbitrul pensiilor private, care va lua deciziile finale in ce priveste normele.

Transferul activelor de la un fond la altul ar putea deveni, dupa incheierea perioadei de aderare la pilonul II, o afacere pentru agentii de marketing care au prins gustul comisioanelor grase, daca arbitrul pensiilor nu impune prevederi stricte, mentionasera mai multi administratori de fonduri chestionati de NewsIn.

Astfel, potrivit proiectului de Norma inaintat de arbitrul pensiilor private, un aderent la pilonul II se poate transfera de la un fond la altul de patru ori pe an. Potrivit proiectului, cererile de transfer ale aderentilor se vor inregistra trimestrial, dar numai in cursul lunilor februarie, mai, august si noiembrie din fiecare an.

"Nivelul comisioanelor oferite agentilor de marketing ar trebui sa fie proportionale cu marimea activelor", declarase pentru NewsIn, presedintele Allianz-Tiriac Fond de Pensii, Crinu Andanut.

El a explicat ca un nivel al comisioanelor de 200 de euro pe participant, de exemplu, oferite de un fond mic, incurajeaza agentii sa faca o afacere fara sfarsit din transferul activelor, fenomen care poate dezechilibra piata.

"Foamea de comisioane a agentilor de marketing nu va inceta pe 17 ianuarie, iar mutarea in bloc a 5.000 sau 10.000 de aderenti poate conduce la falimentul unui administrator sau la trecerea acestuia in procedura de supraveghere speciala", considera acesta.

"Ponderea celor care se vor transfera de la un fond la altul depinde de norma pe care o va elabora Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP)", mentiona directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu.

Norma urmeaza sa reglementeze nivelul comisioanelor, respectiv prelucrarea datelor si modul de transfer a activelor. "Norma trebuie sa fie mai restrictiva si sa permita transferul la initiativa participantului si nu la initiativa agentului de marketing. In caz contrar, ne asteptam la un proces continuu de aderare la aceste fonduri", adaugase Vasilescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri