Deficitul de cont curent al Romaniei va ajunge la 13,7% din produsul intern brut estimat pe 2007, ca urmare a cresterii puternice a consumului in ultimele doua luni ale anului, intr-un contextul marcat de scumpirea bunurilor importate si de indatorarea mai mare a populatiei, arata un studiu al BCR.
In 2006, deficitul de cont curent a insumat aproape 10 miliarde euro si a depasit o zecime (10,3%) din produsul intern brut (PIB) al Romaniei.

Banca Comerciala Romana isi mentine, astfel, in cel mai recent studiu, publicat luni, estimarile emise anterior in privinta deficitului de cont curent.

"Deficitul de cont curent constituie cea mai spinoasa problema macroeconomica a Romaniei si va continua sa se adanceasca pana la un nivel de 13,7% din PIB in 2007, respectiv 14,7% din PIB in 2008, din cauza decalajului intre importuri si exporturi", arata raportul de tara al Bancii Comerciale Romane (BCR), prezentat, la sfarsitul lunii septembrie, de catre economistul sef al bancii, Lucian Anghel.

Potrivit lui Anghel, deficitul balantei contului curent se va stabiliza la un nivel de peste 14% din PIB in 2008 si in 2009, iar la aceasta ameliorare ar putea contribui volatilitatea leului in raport cu euro si cresterea capacitatii de export a companiilor.

Deficitul de cont curent s-a adancit in primele zece luni ale acestui an cu 71,8% fata de acelasi interval din 2006 la 13,3 miliarde euro, dupa ce avansase cu peste 76% pana in septembrie, alimentat in continuare de dezechilibrul comercial in continua agravare.

Raportat la produsul intern brut (PIB), estimat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) la 390,8 miliarde lei (118,1 miliarde euro - la un curs mediu estimat la 3,31 lei/euro) pentru 2007, deficitul de cont curent a ajuns dupa primele zece luni ale anului la 11,3%.

Adancirea dezechilibrului balantei externe de plati s-a temperat usor fata de primele noua luni ale anului, cand se inregistrase o crestere a deficitului de cont curent cu 76,5% fata de acelasi interval din 2006, pana la 11,8 miliarde euro.

Influenta determinanta asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 14,03 miliarde euro (preturi FOB/FOB n.r.) in primele zece luni din acest an, mai mare cu 61,8% fata de intervalul ianuarie-octombrie 2006, arata datele publicate la sfarsitul saptamanii trecute de banca centrala.

Comisia Nationala de Prognoza estima, in ultimele proiectii publicate in toamna, ca deficitul de cont curent va ajunge la sfarsitul acestui an la 13,4% din PIB.

Pe de alta parte, analistii de la BCR estimeaza ca investitiile straine directe in economia romaneasca vor ajunge la 7 miliarde euro in 2007, "avand in vedere interesul puternic aratat tarii de investitorii straini".

Investitiile straine directe au scazut cu 25,32% la 5,936 miliarde euro in primele zece luni din 2007 comparativ cu intervalul similar al anului trecut, cand se situau la 7,9 miliarde euro, in urma preluarii de catre Erste Bank a 36,8% din actiunile BCR.

Fara a lua in calcul suma de 2,2 miliarde euro platita de Erste Bank pentru actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR) in urma preluarii din octombrie 2006, nivelul investitiilor straine directe din primele zece luni ale anului trecut se ridica la aproximativ 5,7 miliarde euro. In aceste conditii, se remarca o crestere cu 3,5% a investitiilor din perioada echivalenta a acestui an.

In intervalul ianuarie-octombrie din anul trecut, investitiile straine directe de 7,9 miliarde euro au acoperit in totalitate deficitul de cont curent pana la acel moment, in timp ce investitiile straine directe din primele zece luni din 2007 acopera mai putin de jumatate (45,5%) din deficitul balantei de plati, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).










Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri