Volksbank Romania si-a majorat capitalul social cu 50 milioane euro in februarie pentru extinderea activitatii si spera ca la sfarsitul acestui an sa obtina un profit operational de 36 milioane euro, cu aproape 50% mai mare decat cel din 2007.

Actionarii Volksbank Romania au decis in aceasta luna sa majoreze capitalul social bancii cu 50 milioane euro la 338 milioane euro "pentru a sustine creditarea si pentru a-si extinde reteaua", a spus, potrivit NewsIn, vicepresedintele Volksbank, Simona Fatu.

Astfel, banca vrea sa deschida in acest an 65 de noi unitati proprii si vrea sa mareasca numarul parteneriatelor in sistem de franciza cu 50, banca urmand sa aiba in total 340 de unitati la finalul lui 2008.

Reprezentantii bancii au anuntat ca vor sa controleze 5,6% din piata bancara romaneasca pana la finalul acestui an, in conditiile in care pe termen mediu vor sa obtina o cota de piata de cel putin 6%, pe care ulterior sa o mentina.

Volksbank se plasa la finalul lui 2007 pe pozitia a 8-a in clasamentul bancilor dupa active, dupa calculele sale, si intentioneaza ca pana in 2010 sa urce pe a 5-a pozitie.

Volksbank vizeaza o crestere a activelor bancare la 5,2 miliarde euro de la 3,5 miliarde euro la finalul lui 2007, bazata pe sporirea portofoliului de credite la 3,4 miliarde euro, de la 2,21 miliarde euro la finalul anului trecut.

In acelasi timp, Volksbank mizeaza si pe o crestere a depozitelor atrase de la clienti la 800 milioane euro de la 530 milioane euro, cat erau la finalul lui 2007.

Volksbank Romania a incheiat anul 2007 cu un profit operational de 24,5 milioane euro, cu circa 80% mai mare decat cel din anul anterior, pe fondul cresterii creditelor acordate clientilor si implicit al volumului activelor de mai mult de doua ori.

In 2006, banca afisase un profit operational de 13,7 milioane euro.

Activele bancii au crescut de 2,6 ori in 2007, de la 1,38 miliarde euro la finalul anului 2006 pana la 3,5 miliarde euro in decembrie 2007. In acelasi timp, portofoliul de credite acordate de banca a crescut cu 170% la 2,21 milioane euro la sfarsitul anului trecut, fata de 802 milioane euro in decembrie 2006, iar depozitele atrase de la clienti au sporit cu 70% in 2007 si au ajuns la 530 milioane euro in decembrie.

Rezultatele afisate de banca o plaseaza pe locul 8 in sistemul bancar romanesc, dupa criteriul activelor, cu o cota de piata de 5,06% la sfarsitul anului 2007, fata de 2,71% in decembrie 2006, cand se situa pe locul al 11-lea intre bancile din Romania, potrivit calculelor bancii.

Rezultatele au fost obtinute si ca urmare a extinderii puternice a retelei. In anul 2007, Volksbank Romania si-a extins propria retea bancara cu 55 noi unitati si a majorat numarul parteneriatelor in sistem franciza cu 40, ajungand, astfel, la o retea totala de 225 de unitati, din care 135 sunt proprii si 90 in franciza.

Aproximativ o treime din creditele acordate de Volksbank Romania sunt in franci elvetieni, in conditiile in care imprumuturile in lei au o pondere de numai 20% din portofoliul bancii, iar cele in euro reprezinta aproximativ jumatate din sold, a declarat presedintele Volksbank Romania, Gerald Schreiner (foto).

Volumul creditelor acordate in 2007 de Volksbank Romania a crescut cu 1,41 miliarde euro, pana la 2,21 miliarde euro. Din total, "20% reprezinta credite in lei, cea mai mare parte, de 80%, fiind credite in valuta", a explicat Gerald Schreiner. Din imprumuturile in valuta, aproximativ 60% au fost acordate in euro si 40% in franci elvetieni, a precizat seful bancii.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a avertizat in repetate randuri ca avansul creditelor in monede exotice - precum cele in franci elvetieni - implica riscuri valutare foarte ridicate, desi dobanzile sunt mai mici. Schreiner a pmentionat, insa, ca nu considera creditele in franci elvetieni ca fiind foarte riscante si aduce ca argument faptul ca dobanzile atasate acestei valute nu au fluctuat semnificativ in ultimii cinci ani.

In functie de clientela, 75% din creditele acordate de Volksbank au fost de retail, iar 25% au fost credite pentru companii. "Aproape in intregime (99%), creditele pentru populatie acordate de Volksbank sunt ipotecare", a explicat vicepresedintele bancii, Simona Fatu.

Volksbank include in categoria creditelor ipotecare si creditele de nevoi personale cu garantii reale. Banca centrala include insa creditele de nevoi personale garantate cu ipoteca in categoria creditelor de consum. Din creditele noi acordate in 2007, aproximativ un sfert au fost in monede exotice, precum francii elvetieni si yenii japonezi, potrivit datelor afisate de banca centrala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri