Consolidarea zonei Piața Unirii din București este unul dintre subiectele care declanșează discuții ample în rândul clasei politice. De la Primăria Generală până la instituția Apele România, Piața Unirii reprezintă poate cel mai amplu proiect de consolidare din București. Nicușor Dan, edilul Capitalei, a detaliat care ar putea fi potențialele direcții de acțiune în ceea ce privește zona.

„Piaţa Unirii va intra într-o reabilitare totală, făcută de Primăria Sectorului 4. Primăria Sectorului 4 a făcut şi o expertiză, dar trebuie să avem un dialog înainte”, a declarat Nicușor Dan, la Digi24.

Edilul a precizat că lucrările vor implica și trotuarele, în prezent, fiind două direcții de acțiune puse la bătaie.

”O soluţie este să spargi tot, pe lângă traseul Dâmboviţei, transformând totul într-un şantier deschis. Cea de-a doua soluție presupune ca această consolidare să se facă de sus în jos şi să nu se afecteze suprafaţa”, a adăugat acesta.

Bineînțeles, Nicușor Dan a amintit și de implicarea celor de la Apele Române, care au realizat deja anumite măsurători.

”Cei de la Apele Române trebuie să aibă propriul lor proiect pentru scurgerea apei prin Piaţa Unirii”, a spus edilul.

Nu în ultimul rând, primarul general a precizat că există și un studiu de fezabilitate pentru prelungirea liniilor de tramvai, cele care ajung la Sfântul Gheorghe şi cele care ajung la Mitropolie.

Starea de fapt a planșeului Unirii

Reamintim faptul că, în luna noiembrie 2022, o echipă de specialiști din cadrul Universității Tehnice de Construcții București a efectuat două expertize tehnice pentru a determina starea actuală, atât a Planșeului Unirii, cât și a Pasajului Unirii.

Finalizate în luna ianuarie a acestui an, expertizele au încadrat cele două obiective de infrastructură mai sus menționate în starea tehnică IV – nesatisfăcător, ce necesită lucrări urgente de consolidare.

Planșeul Unirii, construcția din beton cu o lăţime de 32 de metri şi o lungime de 360 de metri, aflată între strada Căldărari și peretele tunelului rutier, care acoperă și dirijează prin subteran râul Dâmboviţa a suferit modificări structurale semnificative în cei peste 80 de ani de existență.

Mai exact, în momentul de față, stâlpii de susținere ai planșeului sunt crăpați și fisurați, armăturile sunt corodate, rupte pe alocuri, iar din placa structurii sunt căzute bucăți întregi de beton. Mai mult, din cauza apei care trece pe sub planșeu, s-a creat mucegai, iar infiltrațiile au fisurat grinzile.

Totodată, aceleași expertize finalizate în luna ianuarie 2023 au identificat deficiențe serioase și la structura de rezistență a Pasajului Unirii, aflat în imediata vecinătate a Planșeului Unirii. Construit în anii 1986-1987, cu o lungime de aproximativ 900 de metri și o lățime de 14 metri, și tranzitat în fiecare zi de peste 60.000 de autoturisme, Pasajul Unirii a fost pus în siguranță, anul trecut. În urma lucrărilor effectuate, a fost înlăturat pericolul ca bucăți de beton din plafonul tunelului rutier să se mai desprindă și să cadă peste autoturismele care circulau prin pasaj. Totodată, constructorii au izolat infiltrațiile de la nivelul carosabilului, au închis fisurile din pereții interiori ai pasajului, prin injectarea unor mortare speciale, pe care, ulterior, i-au îmbrăcat cu peste 3.000 de panouri metalice. Mai mult, pentru a crește vizibilitatea în tunel, au fost montate 498 de corpuri de iluminat, bandă LED pe o suprafață de 4 kilometri, și 150 de proiectoare (pe rampă). Tunelul rutier a fost dotat și cu un performant sistem de ventilație, compus din 60 de ventilatoare, pentru evacuarea de îndată a noxelor și a fumului, cu două defibrilatoare automate pentru situații de urgență, precum și cu amplificatoare pentru semnalul de telefonie mobilă.

Sursa foto: Primaria Sector 4

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri