Banca Comerciala Romana (BCR) a semnat un acord de finantare cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in valoare de 20 milioane euro, suma cu care va finanta proiecte de sustinere a competivitatii firmelor mici si mijlocii (IMM).

Facilitatea de finantare este acordata pe o perioada de cinci ani, din care doi ani reprezinta perioada de gratie, iar o companie poate primi cel mult 500.000 euro, se precizeaza in comunicat.

"Prin noul program de finantare reiteram sprijinul nostru constant acordat IMM-urilor pentru a se adapta cat mai rapid la exigentele pietei europene", a declarat Ramona Ivan, director executiv al directiei institutii financiare din BCR.

Pentru a obtine finantare din acest program, IMM-urile trebuie sa fie angajate in proiecte de investitii si restructurare menite sa le consolideze capacitatea de operare pe piata unica europeana si sa indeplineasca criteriile de eligibilitate stabilite de Comisia Europeana.

Firmele care sunt acceptate pentru acest tip de finantare au ca avantaj principal o componenta nerambursabila de 20% din valoarea investitiei.

De asemenea, companiile respective au acces la asistenta tehnica gratuita din partea consultantilor desemnati de BERD in vederea stabilirii eligibilitatii proiectelor, a pregatirii documentatiilor aferente si a verificarii implementarii proiectelor in vederea acordarii imprumutului.

La aceasta finantare vor avea prioritate IMM-urile din sectoarele de prelucrare a lemnului, electronic/electrotehnic/IT, textil, industrie alimentara, detergenti si cosmetice, piese de schimb si sub-componente pentru utilaje, considerate cu un potential ridicat in ceea ce priveste dezvoltarea, exportul si valoarea adaugata.

In ianuarie, BCR a incheiat un acord similar cu BERD, tot pentru 20 milioane euro, pentru finantarea proiectelor de eficienta energetica in sectorul industrial. In aceasta luna, BCR a semnat un acord de finantare cu banca germana de stat KfW in valoare de 20 milioane euro, suma pe care o va utiliza pentru finantarea, la randul sau, a proiectelor de investitii ale IMM-urilor.

BCR, membra a grupului Erste, este cea mai mare banca din Romania, gestionand active de peste 17,5 miliarde euro. Banca are in prezent o retea de 584 de sucursale si agentii, in majoritatea oraselor cu peste 10.000 de locuitori din Romania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
2006: Privatizarea BCR - liderul pietei bancare romanesti