“Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii a elaborat doua noi produse de garantare: Garantia expresa, irevocabila si neconditionata si Garantia emisa in baza Plafonului de garantare, pentru a facilita accesul intreprinderilor mici si mijlocii la finantare, inclusiv din fonduri europene, precum si pentru dezvoltarea colaborarii cu institutiile financiare partenere”, se arata in comunicatul FNGCIMM.

Aceste produse de garantare, aflate in faza de implementare in parteneriat cu bancile comerciale, permit IMM-urilor accesul mai usor la un credit bancar, asigurand intr-un procent de pana la 80% completarea garantiilor proprii si vin in sprijinul institutiilor financiare in contextul cerintelor solicitate acestora prin reglementarile Bancii Natioale Romane (BNR) referitoare la alinierea institutiilor financiare la prevederile Acordului Basel II.

Noile produse au ca avantaj reducerea costurilor aferente produselor de finantare, ca urmare a reducerii semnificative a timpului de procesare a solicitarilor de garantare. Un alt avantaj il reprezinta reducerea costurilor de provizionare aferente finantarilor garantate de Fond datorita caracterului expres, irevocabil si neconditionat al garantiei si al faptului ca plata garantiei se face in procent de 100% din soldul garantiei, in termen de 15 zile de la primirea Cererii de plata.

Citeste si:

Un avantaj specific Garantiilor emise in baza Plafonului de garantare este acela ca aceste garantii sunt emise in maxim 24 de ore, in baza unei notificari transmise de banca, fara a fi necesara prezentarea altor documente.

Avantajele noilor produse se aplica si in cazul garantarii creditelor bancare destinate co-finantarii proiectelor selectate de autoritatile de implementare a schemelor de finantare sustinute din fonduri europene.