Astfel, rata medie a dobanzii pe termen lung la imprumuturile pentru populatie in euro a ramas constanta in primul trimestru din 2008, raportat la anul trecut, la 7,65%, in timp ce dobanda la lei a crescut cu aproape 5%, respectiv de la 11,35% la 11,91%, a explicat Oprescu, prezent la un seminar pe tema finantarii in domeniul imobiliar.

De asemenea, la acelasi venit, un client poate lua un credit mai mare in euro fata de unul in lei. In cazul creditelor ipotecare in euro, o persoana isi permitea, anul trecut, sa cumpere 62 de metri patrati raportat la o anumita unitate de venit, in timp ce, printr-un imprumut ipotecar in lei, aceeasi persoana, cu acelasi venit, cumpara numai 45 de metri patrati.

Pe de alta parte, accesibilitatea unei locuinte prin contractarea unui credit ipotecar a scazut atat in cazul imprumuturilor in valuta, cat si al celor in lei.

Pentru creditele ipotecare in euro, aceeasi persoana cumpara, dupa primele trei luni ale lui 2008, cu 9,6 metri patrati mai putin fata de 2007. In cazul imprumuturilor in lei, pierderea a fost de 8,5 metri patrati dupa primul trimestru din 2008, respectiv pana la 36,5 metri patrati.

Oprescu a subliniat ca aceasta pierdere a accesibilitatii a fost, insa, compensata integral de cresterile salariale, avand in vedere ca, in intervalul aprilie 2007 - aprilie 2008, acestea au ajuns la aproape 25%.

Citeste si:

Din totalul pietei creditelor garantate ipotecar, de 8,3 miliarde euro dupa primul trimestru al acestui an, 46% erau imprumuturile ipotecare in valuta, 5% creditele ipotecare in lei, 27% erau credite de consum garantate ipotecar in lei, in timp ce restul de 22% erau credite de consum garantate ipotecar in valuta.

Dintre aceste patru categorii, cea mai rapida rata de crestere o au in continuare creditele de consum cu garantie ipotecara, cu o rata anuala de crestere de 176%, dar care s-a temperat in raport cu anul trecut, cand avansul a fost cu 231%.

In contrast, creditele ipotecare in valuta au inregistrat, in primul trimestru, un avans cu 81% fata de intervalul echivalent al anului trecut, de la o rata de anuala de crestere de 76% in 2007.

In ciuda ritmului alert, piata creditelor ipotecare din Romania are in continuare potential de dezvoltare, in conditiile in care volumul acestor imprumuturi a ajuns, anul trecut, la putin peste 3% din produsul intern brut (PIB), fata de o medie de aproape 39% din PIB in zona euro. Astfel, nivelul la care a ajuns Romania este la doar 8,3% din cel in zona euro.