Populatia din Romania prefera in continuare creditele ipotecare in valuta in detrimentul celor in lei, deoarece dobanda este mai avantajoasa pentru imprumuturile in monede straine, a declarat presedintele Alpha Bank Romania, Sergiu Oprescu, citat de NewsIn.
Astfel, rata medie a dobanzii pe termen lung la imprumuturile pentru populatie in euro a ramas constanta in primul trimestru din 2008, raportat la anul trecut, la 7,65%, in timp ce dobanda la lei a crescut cu aproape 5%, respectiv de la 11,35% la 11,91%, a explicat Oprescu, prezent la un seminar pe tema finantarii in domeniul imobiliar.

De asemenea, la acelasi venit, un client poate lua un credit mai mare in euro fata de unul in lei. In cazul creditelor ipotecare in euro, o persoana isi permitea, anul trecut, sa cumpere 62 de metri patrati raportat la o anumita unitate de venit, in timp ce, printr-un imprumut ipotecar in lei, aceeasi persoana, cu acelasi venit, cumpara numai 45 de metri patrati.

Pe de alta parte, accesibilitatea unei locuinte prin contractarea unui credit ipotecar a scazut atat in cazul imprumuturilor in valuta, cat si al celor in lei.

Pentru creditele ipotecare in euro, aceeasi persoana cumpara, dupa primele trei luni ale lui 2008, cu 9,6 metri patrati mai putin fata de 2007. In cazul imprumuturilor in lei, pierderea a fost de 8,5 metri patrati dupa primul trimestru din 2008, respectiv pana la 36,5 metri patrati.

Oprescu a subliniat ca aceasta pierdere a accesibilitatii a fost, insa, compensata integral de cresterile salariale, avand in vedere ca, in intervalul aprilie 2007 - aprilie 2008, acestea au ajuns la aproape 25%.

Din totalul pietei creditelor garantate ipotecar, de 8,3 miliarde euro dupa primul trimestru al acestui an, 46% erau imprumuturile ipotecare in valuta, 5% creditele ipotecare in lei, 27% erau credite de consum garantate ipotecar in lei, in timp ce restul de 22% erau credite de consum garantate ipotecar in valuta.

Dintre aceste patru categorii, cea mai rapida rata de crestere o au in continuare creditele de consum cu garantie ipotecara, cu o rata anuala de crestere de 176%, dar care s-a temperat in raport cu anul trecut, cand avansul a fost cu 231%.

In contrast, creditele ipotecare in valuta au inregistrat, in primul trimestru, un avans cu 81% fata de intervalul echivalent al anului trecut, de la o rata de anuala de crestere de 76% in 2007.

In ciuda ritmului alert, piata creditelor ipotecare din Romania are in continuare potential de dezvoltare, in conditiile in care volumul acestor imprumuturi a ajuns, anul trecut, la putin peste 3% din produsul intern brut (PIB), fata de o medie de aproape 39% din PIB in zona euro. Astfel, nivelul la care a ajuns Romania este la doar 8,3% din cel in zona euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri