Potrivit actului normativ, in cazul in care participantul beneficiaza de pensie de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii, acesta va avea dreptul sa primeasca contravaloarea activului sau personal net, strans in contul fondului de pensii facultative, se arata in comunicatul transmis, joi, de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

"Participantul va avea dreptul sa primeasca contravaloarea activului sau personal net aflat in contul fondului de pensii facultative, atunci cand se constata pierderea totala a capacitatii de munca (in cazul invaliditatii de gradul I sau II). In cazul invaliditatii de gradul III, participantul va avea dreptul sa opteze, dupa caz, pentru suspendarea sau continuarea platii contributiilor la fondul de pensii facultative", potrivit actului normativ.

Pana la adoptarea legii speciale privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor reglementate si supravegheate de catre CSSPP, participantul primeste suma existenta in contul sau ca plata unica, se mai arata in comunicat.

In cazul decesului participantului (inainte ca acesta sa solicite deschiderea dreptului la pensie), beneficiarii acestuia au dreptul sa solicite cota parte cuvenita din contravaloarea activelor nete ale participantului, stranse in contul fondului de pensii facultative, potrivit normei.

Citeste si:

Daca prospectul fondului de pensii prevede garantii cu privire la acoperirea riscurilor de invaliditate sau deces, administratorul fondului va plati valoarea cea mai mare dintre activul personal net al participantului si valoarea garantiilor oferite.

Atat pentru cazurile de invaliditate, cat si pentru cele de deces, activul personal strans in contul fondului de pensii facultative va continua sa fie administrat si in perioada de timp cuprinsa intre plata ultimei contributii la fond a participantului si data efectuarii platii unice a drepturilor cuvenite acestuia sau beneficiarilor, se mai arata in norma aprobata de CSSPP.

Norma privind activul personal al participantului la un fond de pensii facultative, in caz de invaliditate si in caz de deces va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial si va fi disponibila si pe pagina de internet a arbitrului pensiilor private.