Randamentul anual maxim acceptat de MEF la aceasta licitatie a fost de 10,50%, la o rata a cuponului de 8%. MEF a reusit sa atraga, la aceasta licitatie, o suma de aproape cinci ori mai mica fata de cea anuntata initial, de 400 milioane lei.

La cea mai recenta licitatie de titluri de stat de tip benchmark pe trei ani, din 17 iulie 2008, MEF a atras 113,95 milioane lei (32 milioane euro), la care a acceptat sa plateasca un randament anual mediu de 10,17%, la o rata a cuponului tot de 8%.

Cererea de cumparare venita, astazi, din partea bancilor, de 530,7 milioane lei (150,2 milioane euro), a fost de peste sase ori mai mare fata de suma atrasa de minister.

Citeste si:

Ministerul Economiei si Finantelor a anuntat, pentru trimestrul al treilea din 2008, emisiuni de titluri de stat in valoare de 6 miliarde lei (circa 1,65 miliarde euro), pentru finantarea deficitului bugetar si a datoriei publice guvernamentale.

MEF intentiona sa atraga, in luna august, 1,6 miliarde lei, din emisiunea certificatelor de trezorerie cu discont si a obligatiunilor de stat de tip benchmark, insa dupa trei licitatii a plasat putin peste 155 milioane lei.

Pentru acest an, MEF anuntase initial ca planuieste sa emita titluri de stat in valoare totala de 11 miliarde lei, peste nivelul de 9,5 miliarde lei al datoriei astfel contractate in 2007, dar dobanzile mari din piata au determinat, in repetate randuri, Finantele sa respinga ofertele la licitatii sau sa accepte sume mai mici.