In ultima luna din primul semestru al anului 2005, Bursele din zona centrala si est-europeana si-au consolidat pozitiile detinute in clasamentul cresterilor, conform unui raport realizat de SSIF Prime Transaction privind evolutia pietelor de capital din Europa Centrala si de Est in luna iunie.
Astfel, cele mai importante trei Burse din regiune, cele din Ungaria, Polonia si Austria au inregistrat cresteri mari, fiind aproape de maximele anului. In acelasi timp, Bursa din Romania a revenit la cresteri dupa trei luni de scaderi. Dupa evolutia buna de luna anterioara, Bursa din Budapesta a inregistrat si in luna iunie cea mai mare crestere. Astfel, indicele BUX a incheiat luna pe o crestere de 10,84 la suta, crestere cauzata in mare parte de aprecierea cursului celor mai importante societati tranzactionate la Bursa. In plus, cresterea indicelui BUX pentru prima jumatate a anului a fost de 27,6 la suta, aceasta modificare a indicelui pozitionand piata din Ungaria pe locul al doilea in clasamentul general al anului 2005, imediat dupa Bursa din Slovacia.
Raportat la intreg anul 2005, piata actiunilor din Slovacia a avut cea mai buna evolutie dintre toate pietele din regiune, crescand cu 33,5 la suta. Dupa ce, timp de trei luni, Bursa de Valori din Bucuresti a consemnat scaderi la nivelul indicelui general al pietei, luna trecuta s-a inregistrat un reviriment, indicele BET crescand cu 2,97 la suta.

Cu toate acestea, valoarea totala a tranzactiilor a scazut cu 37 la suta pana la 77 milioane de dolari. Aceasta scadere mai mare a fost cauzata si de faptul ca, in ultima saptamana a lunii, Bursa a fost oprita datorita denominarii monedei nationale si trecerii la leul greu. Raportat la recordul de lichiditate al Bursei, realizat in luna februarie 2005, in luna trecuta s-a realizat doar 18,9 la suta din rulajul lunii februarie. Evolutia buna a pretului actiunilor in luna iunie a reusit sa repuna Bursa romaneasca pe trendul ascendent din primele lunii ale anului. Astfel, pentru primele sase luni ale anului, indicele BET a crescut cu 11,2 la suta, clasand Bursa autohtona pe locul cinci in regiune. In aceasta perioada, cele mai mari cresteri au apartinut titlurilor MJ Maillis, de 100 la suta, Silcotub, de 98,3 la suta, SIF Banat-Crisana, in timp ce, la polul opus, cele mai mari scaderi au apartinut titlurilor Comelf, de 86 la suta, Sofert, 74 la suta si ale Rafinariei Astra, de 55 la suta. Raportul dintre emitentii care au inregistrat scaderi si cele care au inregistrat cresteri sau au stagnat, a fost de aproximativ 1 la 1. In luna iunie, capitalizarea pietei a crescut cu 6,3 la suta de la 12,49 miliarde de dolari pana la 13,28 miliarde de dolari. Societatea cu cea mai mare capitalizare a ramas Petrom, cu o valoare de piata de 7,55 miliarde de dolari, adica 56,9 la suta din capitalizarea totala a pietei, cu trei la suta mai mult decat luna anterioara.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri