"Conditiile de pe pietele internationale sunt chiar mai bune decat la momentul deschiderii si este important sa luam cat mai multi bani", a declarat Teodorovici.

In iunie 2008, Romania lansa prima emisiune de euroobligatiuni din ultimii cinci ani, atragand 750 milioane euro pe 10 ani, cu un randament anual mediu de 6,69%, la un cupon de 6,5% pe an, conform NewsIn.

Oficiali din MEF declarau de altfel, inca din august, ca Romania ar putea redeschide, spre sfarsitul acestui an, emisiunea de euroobligatiuni de tip benchmark, scopul institutiei fiind sa atraga de pe piata fonduri de pana la 1 miliard euro.

In privinta emisiunilor de titluri de stat pe piata interna, Teodorovici a spus ca, in functie de evolutia bugetului si de conditiile din piata, ministerul ar putea suplimenta valoarea emisiunilor programate de la 11 miliarde lei pana la aproape 13 miliarde lei.

Citeste si:

De la inceputul acestui an, Finantele au atras doar 5,3 miliarde lei prin vanzarea titlurilor de stat, din care certificate de trezorerie in valoare de 3,1 miliarde lei si obligatiuni benchmark de 2,2 miliarde lei.

Insa nevoia de bani a statului este in crestere, dupa ce Finantele au anuntat un deficit al bugetului consolidat de 0,64% din produsul intern brut (PIB) dupa primele sapte luni ale anului, fata de excedentele obtinute in aceeasi perioada in anii anteriori.

Guvernul si-a propus, la ultima rectificare, sa incheie anul cu un deficit al bugetului consolidat de 2,3% din PIB.

In 20 august, directorul Trezoreriei, Ştefan Nanu, declara ca Romania ar putea lansa, in 2010, prima sa emisiune de obligatiuni pe 30 de ani si, totodata, ar putea vinde titluri Samurai (denominate in yeni) in 2009 sau 2010, in functie de conditiile de piata si de nevoile financiare.