Bancile nu ar trebui sa se grabeasca sa paseze clientilor costurile ridicate din operatiunile din piata interbancara, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a precizat ca a discutat problema cu seful ARB, iar o echipa de tehnicieni de la BNR este in contact cu tehnicieni de la banci.

"Am ajuns la concluzia ca trebuie sa dam un mesaj clar ca situatia din ultimele zile nu este una de durata, ci conjuncturala", a spus Isarescu.

In mesajul transmis bancilor, Isarescu a facut referire la cele care "acum doi ani se bateau pe cote de piata".
"Bancile sa nu-si traga un glont in picior, sa nu-si traga cu stangul in dreptul. Altminteri, relatiile cu clientii sunt reglementate, exista chestiuni juridice, pe care nu vreau sa le comentez mai mult", a spus Isarescu.

Declaratiile guvernatorului vin in contextul in care dobanzile din piata monetara interbancara romaneasca (ROBID-ROBOR), folosite de banci ca referinta pentru creditele cu dobanda variabila in lei acordate clientilor, au sarit peste 20% vineri si s-au mentinut foarte ridicate si luni.

Astfel, Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 15,99% pe an, sub cel de 19,00% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a sarit la 56,05% pe an, de la 46,13% pe an, cat era vineri.

Dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight au crescut puternic luni, la 20-50% pe an, nivel mult peste cel al dobanzii de politica monetara, de 10,25%, in conditiile in care au ajuns pe parcursul zilei de luni si la 80% pe an din cauza problemelor de lichiditate din piata interbancara.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Doua mari banci internationale critica taxa pe banci impusa de Guvern