"Am ajuns la concluzia ca trebuie sa dam un mesaj clar ca situatia din ultimele zile nu este una de durata, ci conjuncturala", a spus Isarescu.

In mesajul transmis bancilor, Isarescu a facut referire la cele care "acum doi ani se bateau pe cote de piata".
"Bancile sa nu-si traga un glont in picior, sa nu-si traga cu stangul in dreptul. Altminteri, relatiile cu clientii sunt reglementate, exista chestiuni juridice, pe care nu vreau sa le comentez mai mult", a spus Isarescu.

Declaratiile guvernatorului vin in contextul in care dobanzile din piata monetara interbancara romaneasca (ROBID-ROBOR), folosite de banci ca referinta pentru creditele cu dobanda variabila in lei acordate clientilor, au sarit peste 20% vineri si s-au mentinut foarte ridicate si luni.

Citeste si:

Astfel, Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 15,99% pe an, sub cel de 19,00% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a sarit la 56,05% pe an, de la 46,13% pe an, cat era vineri.

Dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight au crescut puternic luni, la 20-50% pe an, nivel mult peste cel al dobanzii de politica monetara, de 10,25%, in conditiile in care au ajuns pe parcursul zilei de luni si la 80% pe an din cauza problemelor de lichiditate din piata interbancara.