Solvency II va institui un set comun de reguli privind solvabilitatea asiguratorilor europeni, inclusiv reglementari privind necesarul de capital pentru acoperirea riscurilor societatilor de asigurari.

Potrivit acestei directive, societatile isi vor stabili riscurile si in functie de capitalurile pe care le au, iar daca vor riscuri mai ridicate, vor avea nevoie de o majorare a capitalului.

"Un impact mai mare al Solvency II poate fi inregistrat in cazul societatilor medii. O societate este considerata medie atunci cand raporteaza prime brute subscrise intre 100 si 1.000 de milioane euro pentru societatile de asigurari generale, respectiv rezerve tehnice brute cuprinse intre 1.000 si 10.000 de milioane euro pentru asiguratorii de viata", a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu.

La sfarsitul lui 2007, pe piata de asigurari din Romania erau 42 de societati autorizate de CSA din care 35 mici si 7 medii, conform criteriilor QIS 4.

Presedintele CSA a precizat ca, in general,"impactul Solvency II asupra activelor bilantiere ale societatilor de asigurare nu va fi unul major. Va avea loc o reducere a valorii rezervelor tehnice, indeosebi in cazul activitatii de asigurari viata, si se va inregistra o crestere a capitalurilor proprii".

In acelasi timp, "cerintele de capital pentru solvabilitate vor creste mai ales in cazul activitatii de asigurari generale, pentru care riscul de subscriere e mai mare", a mai spus Toncescu.

Ea a adaugat ca, potrivit studiului QIS 4, numarul societatilor care ar fi nevoite sa-si mareasca capitalul pentru a acoperi cerintele de capital pentru solvabilitate si cerintele de capital minim nu este semnificativ.

Citeste si:

Directiva Solvency II a Uniunii Europene va institui un set comun de reguli privind solvabilitatea asiguratorilor europeni, inclusiv reglementari privind necesarul de capital pentru acoperirea riscurilor societatilor de asigurari.

Comisia Europeana a solicitat Comitetului European al Supraveghetorilor de Asigurari si Pensii Ocupationale (CEIOPS) sa deruleze cu incepere din 2005 o seriede studii de impact denumite QIS.

"Aceste studii reprezinta simulari derulate de asiguratori de pe pietele europene pe baza de volutariat, avand drept scop evaluarea impactului pe care Solvency II il va avea asupra resurselor lor financiare. Anul acesta s-a derulat cel de-al patrulea studiu, fiind primul la care Romania a participat", a mai spus Toncescu.

In cadrul exercitiului QIS 4 derulat de Romania, au transmis informatii 27 asiguratori din cele 42 societati autorizate sa functioneze la nivelul lui 2007. Dupa analiza informatiilor, CSA a decis ca numai 7 societati sa fie incluse in raportul Romaniei pentru QIS 4.

Presedintele CSA a precizat ca, din cele 7 societati care au participat la chestionar, numai o societate a avut nevoie de majorare de capital pentru adaptare la directiva Solvency II.

Cele 7 societati subscriu 51% din valoarea agregata la nivelul de piata a primelor brute din asigurari generale si constituie aproape 60% din totalul rezervelor tehnice brute pentru asigurarile de viata.