AVAS sustine listarea la Bursa a BCR

Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Gabriel Zbarcea, a declarat ca Bursa este o varianta ce nu trebuie exclusa in cazul privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR), informeaza Mediafax. "Listarea pe bursa trebuie sa se faca inainte de vanzarea pachetului majoritar catre un investitor privat. Cele doua privatizari din zona bancara, BCR si CEC, trebuie bine coordonate, astfel incat sa maximizam sumele incasate de statul roman", a spus Zbarcea. El a adaugat ca "se poate gandi ca listarea pe bursa sa se faca chiar inainte de vanzarea pachetului majoritar catre un investitor privat sau in paralel cu acest proces".

In alta ordine de idei, Gabriel Zbarcea a anuntat ca institutia pe care o conduce va fi reorganizata, intrucat fuziunea AVAB-APAPS nu a operat decat la nivel formal si exista o evidenta lipsa de coeziune. Printre problemele semnalate de seful AVAS de la numirea sa in functie este faptul ca, in cazul unui numar de 250 de privatizari pentru care au fost semnate contracte de vanzare nu s-a primit, inca, avizul Consiliului Concurentei.

"Potrivit regulamentului 501 din noiembrie 2004, valoarea investitiilor asumate de cumparator trebuie sa acopere, pentru companiile mari, suma acordata ca ajutor de stat", a continuat presedintele AVAS. "S-ar putea sa nu obtinem acordul pentru o parte din aceste companii, intrucat au beneficiat de ajutoare de stat foarte mari". Gabriel Zbarcea a mai declarat ca procesul de privatizare are nevoie de o "mai mare transparenta", prima masura care se impune fiind "trecerea la conditii de precalificare minimale, care sa asigure statului doar confortul ca investitorii sunt seriosi."
Seful AVAS a promis ca "incredintarea sau negocierea directa cu un singur ofertant se va transforma din regula in exceptie si va disparea practica criteriilor de precalificare menite sa avantajeze unul dintre ofertanti".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri