BNR va decide, astazi, in privinta relaxarii creditelor ipotecare, permitandu-le bancilor sa renunte la testele de stres aplicate portofoliilor de imprumuturi garantate imobiliar, dar nu renunta la fisa fiscala, a declarat vicepresedintele ARB, Petre Bunescu.

"Fisa fiscala va ramane in vigoare atat pentru creditele de consum, cat si pentru cele ipotecare. Ceea ce am discutat cu reprezentantii BNR este un amendament la Regulamentul 11/2008, privind creditarea populatiei, care sa permita cresterea gradului de indatorare in cazul imprumuturilor ipotecare, prin eliminarea testelor de stres asupra acestui tip de portofolii", a mai explicat reprezentantul Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), citat de NewsIn.

Bunescu a completat ca modificarea, in conditiile in care este aprobata de Consiliul de Administratie al BNR, va intra in vigoare "imediat ce este publicata in Monitorul Oficial".

De asemenea, bancile nu vor fi nevoite sa depuna, din nou, spre aprobare, normele modificate de creditare la banca centrala, ceea ce scurteaza mult termenul de aplicare a noilor formule de calcul pentru gradul de indatorare.

"Poate vor fi unele banci pe care BNR le va chema la discutii sau pentru care banca centrala ar putea stabili un grad de indatorare mai redus", a mentionat Bunescu.

Unii dintre reprezentantii bancilor au pus franarea creditarii incepand cu octombrie pe seama noului regulament de creditare a populatiei, in timp ce reprezentantii bancii centrale sustin ca problema este, de fapt, lipsa surselor de finantare pentru multe dintre institutiile de credit romanesti.

Directorul Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, declara, la finalul lunii noiembrie a anului trecut, ca, in mod contrar declaratiilor unora dintre bancheri, incetinirea creditarii nu este provocata de scaderea gradului de indatorare, impusa prin noul regulament de creditare, ci de lipsa resurselor.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si