Proiectul de buget pe 2009 prevede blocarea nivelului contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut in acest an. Guvernul si-a insusit, astfel, propunerea sindicatelor, care doreau sustinerea bugetului public de pensii, potrivit APAPR.

Asociatia mai spune ca masura propusa de Guvern, de inghetare a contributiilor in 2009 si amanarea cu un an a majorarii lor, inseamna pentru pilonul II o pierdere pentru participanti de 1,07 miliarde de euro, iar pentru pilonul I de pensii de stat o povara fiscala viitoare de circa 4,3 miliarde de euro.

In prezent, sistemul public de pensii (pilonul I) furnizeaza pensionarilor existenti o rata medie de inlocuire de circa 40% - adica pensia medie de asigurari sociale de stat care reprezinta 40% din salariul mediu brut pe economie.

Pe pilonul II, estimarile pe termen lung arata ca rata de inlocuire se va situa in jurul nivelului de 10%.
Astfel, pentru fiecare leu pastrat in sistemul public de pensii, in loc sa fie virat in pilonul II de pensii administrate privat, statul roman se obliga practic sa furnizeze pensionarilor viitori venituri de 4 lei.