Royal Bank of Scotland (RBS) intentioneaza sa vanda operatiunile din Romania, alaturi de alte 14 subsidiare si sucursale ale bancii-mama, scrie Bloomberg.

Raportul RBS

Raportul RBS

Royal Bank of Scotland (RBS) a afisat pierderi nete de 24,1 miliarde lire sterline (34,3 miliarde dolari) in 2008, marcand cele mai puternice pierderi din istoria corporatista britanica.

Dupa ce a achizitionat la un pret urias, impreuna cu grupurile bancare Fortis si Santander, banca olandeza concurenta ABN Amro, Royal Bank of Scotland este grav afectata de criza internationala. Considerata de multi analisti o tranzactie inutila, preluarea ABN Amro de catre banca britanica are astfel efecte si asupra operatiunilor de pe piata romaneasca.

Banca a anuntat ca va depune active in valoare de 325 miliarde lire sterline intr-o schema guvernamentala de asigurari.

Oficialii bancii estimasera pierderi intre 22 si 28 miliarde lire sterline. Performantele slabe reflecta deprecierile masive de active in fata achizitiei dezastruoase a bancii olandeze ABN Amro.

RBS va renunta la afacerile din grupa de 15 tari care include si Romania, fie prin a se retrage definitiv, fie prin vanzarea afacerilor, a spus directorul executiv al grupului, Stephen Hester.

"Trebuie sa ne concentram resursele in aceasta perioada. De aceea, in aceste tari va trebui fie sa ne retragem, fie sa gasim pe altcineva care sa se ocupe de implementarea unei alte strategii", a spus Stephen Hester, in cadrul conferintei de presa pentru anuntarea rezultatelor grupului pe 2008.

RBS Romania a fost inclusa, alaturi de alte 14 subsidiare si sucursale ale bancii-mama, pe lista celor de vanzare, planul reprezentand impartirea afacerilor in 3 grupe de importanta.

"In afara Irlandei, activitatea din restul Europei si al Orientului Mijlociu a fost satisfacatoare, cu toate ca pietele din Emiratele Arabe Unite, Romania si Kayakhstan au inregistrat o incetinire in 2008", se mai arata in raportul pe 2008 al RBS.

<artfile>60044_1.pdf</artfile>

RBS, detinuta in proportie de 68% de contribuabili britanici dupa ce a primit o injectie de capital de 20 miliarde lire sterline in octombrie 2008, a anuntat ca va plati 6,5 miliarde lire sterline pentru a intra in schema guvernamentala, care ar urma sa ajute bancile pentru dezghetarea fluxului creditarii.

In 15 februarie, Times relata ca RBS si-ar putea diminua operatiunile din Romania, Slovacia si Uzbekistan, insa ar putea pastra o retea internationala de banci comerciale, in contextul unor pierderi record de aproape 30 miliarde lire sterline, ce vor declansa o noua serie de disponibilizari.

ABN Amro Romania si-a schimbat denumirea in Royal Bank of Scotland (RBS) din 15 octombrie 2008, dupa ce banca olandeza ABN Amro a fost achizitionata in octombrie 2007 de consortiul format din Royal Bank of Scotland, Fortis si Santander pentru aproximativ 70 miliarde euro, iar diferitele segmente de activitate ale ABN Amro au fost impartite intre cele trei banci.

Ce crede guvernatorul Isarescu despre RBS Romania:
Bilantul bancii arata foarte bine
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri