In conditiile in care bancile cu capital strain controleaza 88% din activele bancare din Romania, Fitch se asteapta ca bancile mama sa nu mai fie la fel de dispuse sa acorde noi finantari, precum si la costuri mai mari de finantare, care sa duca la o temperare a cresterii creditarii si, implicit, la agravarea creditarii si profitabilitate in scadere in 2009.

"Cresterea riscului de creditare generat de imprumuturile in valuta acordate persoanelor care nu si-au facut hedging (nu si-au acoperit riscurile valutare n.r.) este unul dintre principalele riscuri din Romania. Peste jumatate din totalul creditelor si al creditelor pentru gospodarii este in valuta", a spus Levent Topcu, assistant director in echipa Fitch, potrivit NewsIn.

Fitch estimeaza ca Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va scadea cu 4,5% in 2009. Dezechilibrul mare al balantei externe a expus Romania la scaderea apetitului pentru risc al investitorilor straini si la conditii mai aspre de finantare pentru sectorul bancar detinut de institutii financiare preponderent straine.

Pachetul de sprijin financiar convenit cu Fondul Monetar International (FMI) si alte institutii financiare internationale si promisiunile bancilor-mama de sprijinire a sectorului bancar romanesc vor contribui la acoperirea deficitului extern de finantare si vor oferi sansa unei reechilibrari a economiei.

In timp ce o serie de banci-mama, ce controleaza 70% din piata bancara, au promis ca vor oferi capital subsidiarelor lor, in contextul programului semnat cu FMI, Fitch sublinieaza ca aceste promisiuni mai trebuie sa fie puse si in aplicare.

Perspectiva economica continua sa prezinte o provocare si va fi important ca autoritatile sa indeplineasca conditiile din programul Fondului Monetar International (FMI).

In incercarea de a tempera cresterea creditelor in valuta, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a inasprit cerintele prudentiale, care au incetinit creditarea, incepand cu a doua jumatate a lui 2008. Ponderea creditelor neperformante a continuat sa creasca la 6,9% din total imprumuturilor, la finalul lui 2008, de la nivelul de 4,3% de la sfarsitul lui 2007.

Fitch se asteapta la o crestere a creditelor neperformante in 2009 si considera ca nivelul rezervelor pentru acoperirea creditelor cu probleme e scazut.

Capacitatea adaptarii capitalului bancilor romanesti pentru a absorbi impactul unor potentiale pierderi din creditare ar putea fi pusa sub presiune in 2009 din cauza conditiilor operationale mai dure.

Lichiditatea din sectorul bancar romanesc a avut de castigat de pe urma nivelului ridicat al rezervelor minime obligatorii impuse bancilor comerciale de banca centrala, care impreuna cu sistemul de garantare a depozitelor, are scopul sa asigure stabilitatea continua a finantarilor.

In timp ce bancile romanesti au fost finantate in mare parte din depozitele clientilor, ponderea imprumuturilor in totalul finantarilor a crescut odata cu contributia actionarilor straini, insa Fitch considera ca aceasta forma de finantare va deveni mai putin dominanta in viitorul apropiat, din cauza problemelor financiare globale.