Creditul neguvernamental acordat de institutiile de credit se plasa, la finalul lunii decembrie 2008 la 198,09 miliarde lei (49,7 miliarde euro), potrivit datelor BNR.

Astfel, valoarea portofoliului de credite externalizate de bancile din Romania este de circa 69,3 miliarde lei (17,4 miliarde euro).

"Potrivit datelor pe care le-am adunat de la banci, volumul imprumuturilor externalizate intre 2006 si 2008 reprezinta aproximativ 35% din creditul in stoc la finalul anului trecut. Sunt cateva banci, 7-8, care externalizeaza portofolii de credite", au declarat sursele citate de NewsIn.

Acestea nu au dat detalii legate de maturitatea imprumuturilor externalizate.

Bancile au ales sa externalizeze, in ultimii ani, sume importante din portofoliile de credite, pentru a evita o serie de masuri costisitoare impuse de reglementarile pietei bancare din Romania, precum constituirea de rezerve minime obligatorii, pentru care nivelul este in prezent de 40% din pasivele in valuta si de 18% din cele in lei.

BNR a inceput, in acest an, sa relaxeze RMO, si a decis sa scuteasca bancile de constituirea rezervelor obligatorii pentru finantarile cu scadenta reziduala mai mare de doi ani.