Scaderea dobanzii de politica monetara de la 10% la 9,50% pe an va reduce, doar pe termen lung, dobanzile la credite, ceea ce ar trebui sa relanseze creditarea si sa stimuleze economia, dar ar putea atrage si deprecierea leului, generand probleme in randul imprumuturilor in valuta, considera analistii.
Faptul ca banca centrala a redus din nou dobanda de politica monetara, chiar peste asteptarile pietei, a fost interpretat ca un semn ca astfel de decizii vor mai urma, scopul fiind acela de a relansa economia, afectata de recesiune.

"E o surpriza placuta si un semnal de consolidare a unui trend de scadere a dobanzilor, care deschide portile unor noi reduceri. Este un semnal bun pentru sustinerea economiei", a declarat, citat de NewsIn, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

BNR a decis in sedinta de ieri sa coboare dobanda de politica monetara de la 10% pe an la 9,5%, masura neasteptata, si a decis sa mentina nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta, la 40% si la cele in lei, la 18%.

In luna februarie a acestui an, banca centrala a decis sa reduca dobanda de la 10,25% la 10% pe an. Rata dobanzii cheie nu a mai fost 9,5% pe an din intervalul 27 martie - 6 mai al anului trecut.

Ca efect al coborarii dobanzii cheie, cele doua dobanzi legate de dobanda de politica monetara - la facilitatea de depozit si la facilitatea de credit - coboara de asemenea. Astfel, dobanda la facilitatea de credit (lombard) scade de la 14% la 13,5% pe an, iar dobanda la facilitatea de depozit coboara la 5,5% pe an, de la 6% pana in prezent.

Cele doua dobanzi sunt fixate intr-un coridor simetric de +/-4 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara.

BNR a mai decis "utilizarea activa a operatiunilor de piata in vederea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar".
In sedinta Consiliului de Administratie din 31 martie 2009, BNR a decis ca, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009, rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani sa fie 0.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania, a precizat, insa, ca "impactul maxim al acestor decizii se va vedea intr-un an, un an si jumatate, in conditiile in care ratele dobanzilor pe termen scurt au scazut destul de repede, dar cele pe un an sau chiar mai mult mai au mult pana sa scada, mai ales intr-un ritm sustinut".

Astfel, Chidesciuc se asteapta ca ratele dobanzilor la credite sa scada abia spre sfarsitul celui de-al treilea trimestru, in august-septembrie, deoarece bancile trebuie sa vada ca noua situatie le permite o scadere sustenabila a ratelor dobanzilor.

"Scaderile dobanzilor la credite vor continua catre finalul lui 2009 si in 2010, pentru ca fara ele nu se poate, in conditiile in care cererea de credite e foarte slaba, iar pentru a fi readusa la viata trebuie scazute dobanzile", a declarat Chidesciuc.

Creditarea nu isi va reveni daca nu scad si rezervele minime


Consultantul financiar Bogdan Baltazar considera, insa, ca "scaderea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale trebuie urmata de masuri ceva mai eficiente, care sa exercite presiune si asupra bancilor sa crediteze".

"In maximum doua saptamani BNR trebuie sa scada rezervele minime obligatorii, cu cel putin 5 puncte procentuale la pasivele in valuta, pana la 35% si pana la 15% pe lei, de la 18%", a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar.

La randul sau, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan, considera ca, "pana nu scad rezervele minime, creditarea nu se va relua".

In plus, "creditarea tine de o chestiune fundamental economica: bancile nu au incredere in mediul economic. Poate ca statisticile arata o usoara crestere a creditului, dar in economie nu se simte", a adaugat Parvan.

BNR: Volatilitatea cursului de schimb s-a temperat pe fondul acordului cu FMI si CE

Dobanzile interbancare s-au apropiat de dobanda de politica monetara, iar evaluarea riscului de tara s-a imbunatatit, se arata in comunicatul detaliat al BNR, care mai subliniaza ca "diminuarea relativa a incertitudinilor ofera o perspectiva asupra continuarii acestui proces".

"Temperarea relativa a volatilitatii cursului de schimb al leului s-a produs in conditiile ameliorarii perceptiei investitorilor financiari asupra economiei romanesti, in special ca urmare a incheierii de catre Romania a aranjamentului multilateral de finantare externa agreat cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si alte institutii financiare internationale", se precizeaza in comunicatul bancii centrale.

Totodata, "se remarca o apropiere a nivelurilor ratelor dobanzilor interbancare de cel al ratei dobanzii de politica monetara, evaluarea imbunatatita a riscului de tara, alaturi de diminuarea relativa a incertitudinilor oferind o perspectiva asupra continuarii acestui proces".
Analiza indicatorilor macroeconomici si financiari releva incetinirea semnificativa a cresterii economice in contextul adancirii crizei pe plan mondial, precum si continuarea ajustarii rapide a dezechilibrului extern, care "insa nu se situeaza inca la niveluri sustenabile pe termen mai indelungat".

Pentru acest an, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza comprimarea economiei cu 4%, apreciere pe care este construit si bugetul de 2009, potrivit rectificarii din aprilie.

Potrivit BNR, in plan monetar, "se consemneaza inceputul unei ajustari negative a creditului acordat sectorului privat, compensata partial de dinamica creditului guvernamental".

Rata anuala a inflatiei a scazut usor, la nivelul de 6,71% in luna martie 2009 fata de 6,89% in februarie, pe fondul temperarii dinamicii preturilor serviciilor.

Inflatia de baza CORE2 ajustat – calculata prin eliminarea impactului preturilor administrate si al celor volatile (legume, fructe, oua si combustibili) si al taxei pe viciu – s-a redus de asemenea, rata anuala coborand la 6,2% in luna martie fata de 6,6% in februarie si in comparatie cu 6,3% in luna decembrie 2008. Cu toate acestea, inflatia continua sa se situeze peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei anuale.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri