Recomandarea specialistilor in pensii ai OECD este facuta in cadrul raportului bienal „Pensions at a Glance 2009”, la capitolul „Ce trebuie si ce nu trebuie sa faca statele nationale ca raspuns la criza”.

Astfel, expertii OECD, cu o experienta de peste jumatate de secol in sistemele de pensii (publice si private) din cele mai dezvoltate state ale lumii, se pronunta in mod direct impotriva introducerii prin lege a unor garantii privind randamentele fondurilor de pensii private.

Principalele motive expuse de OECD pentru acest punct de vedere se refera la faptul ca pensiile private reprezinta un sistem construit sa aiba rezultate pe termen lung, deci performantele fondurilor private de pensii nu trebuie judecate conjunctural, avand in vedere perioade de criza care apar din cand in cand si care sunt scurte in comparatie cu orizontul investitional de zeci de ani al fondurilor de pensii private.

Apoi, o analiza realizata de expertii OECD, pe un orizont investitional de 45 de ani, folosind date din pietele financiare ale statelor din Grupul G7 plus Suedia, arata ca obligatiunile au furnizat pe aceasta perioada de timp un randament mediu anual de 5,5%, in timp ce actiunile au furnizat pe aceeasi perioada o performanta medie anuala de 9%.

In acelasi timp, inflatia medie anuala in aceste state a fost de 2%-3%, astfel ca fondurile cu portofolii echilibrate au performat pe termen mediu si lung peste rata inflatiei, fara a fi nevoie ca statul sa impuna acest lucru prin lege.

De asemenea, expertii OECD fac si cateva recomandari pentru decidentii politici din statele lumii, cu privire la sistemele de pensii private. Recomandarile expertilor OECD spun ca cea mai buna abordare este o diversificare cat mai buna a veniturilor la pensionare, adica pastrarea sistemului public de pensii si dezvoltarea puternica a componentei private, prin fonduri de pensii.

In acelasi timp, actuala criza financiara si economica nu a devalorizat virtutile sistemelor de pensii private si nici nu a redus nevoia unor asemenea sisteme, care sa compenseze deficitele pe termen lung ale sistemelor publice de pensii, impovarate de tendintele demografice. Fondurile de pensii private sunt mai putin afectate de criza decat sistemele publice de pensii, care au nevoie de reforme mai profunde pentru a ramane sustenabile.

Si nu in tultimul rand, statele nationale nu trebuie sa introduca garantii privind performanta investitionala a fondurilor de pensii, intrucat fondurile de pensii private vor performa pe termen lung si vor obtine rezultate peste inflatie si in absenta acestor garantii, care au potential de a distorsiona piata, se arata in acelasi comunicat.

Fondurile de pensii private obligatorii asemanatoare celor din Romania au raportat randamente peste rata inflatiei de la lansare pana in prezent, chiar daca nu au fost obligate sa ofere aceasta garantie. Jucatorii locali din pensii private asteapta de la statul roman sprijin in vederea obtinerii unor randamente cat mai mari.

Propunerea de garantare a inflatiei naste zarva in pensii private